KEİ Tarım Bakanları 2. Toplantısı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik: '2 milyar insan aç ve yoksulken, 500 milyon insan obez. Afrika'da açlıktan ölümler yaşanırken, küresel tahıl stokları 500 milyon tonu aşmış durumda. 39 ülkede gıdaya, 80 ülkede suya erişimde sorunlar yaşanıyor' 'Dünyada üretilen gıdanın üçte biri, 1,3 milyar ton israf ediliyor'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, '2 milyar insan aç ve yoksulken, 500 milyon insan obez. Afrika'da açlıktan ölümler yaşanırken, küresel tahıl stokları 500 milyon tonu aşmış durumda. 39 ülkede gıdaya, 80 ülkede suya erişimde sorunlar yaşanıyor.' dedi.

Bakan Çelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ev sahipliğinde, Türkiye'nin dönem başkanlığı kapsamında İstanbul'da düzenlenen 'Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ) Tarım Bakanları 2. Toplantısı'ndaki konuşmasında KEİ'nin 350 milyon nüfus, 2,7 trilyon dolar ekonomik büyüklük,1,2 trilyon dolar ticaret hacmi ile önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Karadeniz bölgesinin siyasi ve ekonomik krizlerin yanı sıra küresel terör ve göç gibi insani krizlerin de yoğun olarak yaşandığı bir süreçten geçtiğine işaret eden Çelik, küresel boyutları da bulunan bu sorunların çözümü için ortak hareket etmek gerektiğini dile getirdi.

Çelik, tarımın sadece bölge için değil, dünyanın geleceği için hayati öneme sahip olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

'KEİ Bölgesi 350 milyon hektar tarım arazisi, 175 milyar dolar tarımsal hasıla, 132 milyar dolar tarımsal ticaret hacmine sahip. Herkesi doğrudan ilgilendiren tarımı, bölgemizdeki siyasi ihtilaflardan ayrı tutarak, bizleri birleştirici bir sektör olarak görmeli ve değerlendirmeliyiz. Tarımın stratejik önemi tüm dünyada her geçen gün artıyor. Dünyada yılda 12 milyon hektar, dakikada 23 hektar tarım arazisi tarım dışında kalıyor.

2 milyar insan aç ve yoksulken, 500 milyon insan obez. Afrika'da açlıktan ölümler yaşanırken, küresel tahıl stokları 500 milyon tonu aşmış durumda. 39 ülkede gıdaya, 80 ülkede suya erişimde sorunlar yaşanıyor. Bununla birlikte, dünyada üretilen gıdanın üçte biri, 1,3 milyar ton israf ediliyor.'

- 'Açlığın önüne geçebilmek için tarımsal hasılanın yüzde 60 artırılması gerek'

Bakan Çelik, 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyar olacağı tahminlerine atıfta bulunarak, açlık ve yoksulluğun önüne geçebilmek için tarımsal hasılanın yüzde 60 artırılması gerektiğine dikkati çekti.

Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda 2030 yılına kadar 700 milyon insanın yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalacağına işaret eden Çelik, şöyle devam etti:

'Günümüzde 10 milyon Suriyelinin göçüyle baş edemeyen dünyayı, huzurlu bir gelecek beklediğini söylemek çok güç. Bu nedenle bölgemizde, iklim değişikliği ile mücadele, doğal kaynakların korunması ve tarımsal üretimde sürdürülebilirlik ülkeler için her zamankinden daha fazla önem kazanmış durumda. Bu yüzden KEİ Tarım Bakanları 2. Toplantısının ana gündemini, 'Sürdürülebilir Gıda Sistemleri ve Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Geleceği' olarak belirledik.'

Geçtiğimiz ay Antalya'da 54 Afrika ülkesinin tarım bakanları ile yaptıkları toplantıyı anımsatan Çelik, Afrika'nın tarımsal üretim altyapısının geliştirilmesi için ihtiyaç duyduğu desteğin hep birlikte verilmesi gerektiği çağrısında bulundu.

Bakan Çelik, Karadeniz bölgesinin avantajları hakkında değerlendirmede bulunarak, 'Dünyaca ünlü Akdeniz tarzı beslenme kültürünün bir benzeri, Karadeniz için neden olmasın? Ürünlerimizin tanıtımını, fuarlara ortak katılım, markalaşma ve coğrafi işaret tescili gibi adımlarla Karadeniz beslenme kültürünü bir marka haline getirip dünyaya tanıtabiliriz.' diye konuştu.

Kaynak: AA