'Kaplumbağa Dilek' Denize Açılmak İçin Gün Sayıyor

Çanakkale sahilinde yaklaşık 18 ay önce başından ağır yaralı halde bulunan deniz kaplumbağası 'Dilek', uzun süren tedavi sürecinin ardından Kamlumbağa Hastanesinde ikinci ameliyatını oldu Türkiye'de sürüngenler üzerinde ilk kez uygulanan bal tedavisi yöntemiyle sağlığına kavuşan ve geçirdiği başarılı ameliyatın ardından da yaraları iyice sarılan Dilek'in, 15 Haziran'da denizle buluşturulması planlanıyor.

Çanakkale sahilinde başından ağır yaralı halde bulunan caretta caretta cinsi deniz kaplumbağası, geçirdiği ikinci ameliyatın ardından sağlığına kavuştu.

Çanakkale sahilinde, Dilek adlı küçük bir kız tarafından 18 ay önce başından ağır yaralı şekilde bulunan, ilk müdahalesi Çanakkale 18 Mart Üniversitesinde yapılan deniz kaplumbağası, tedavisinin devamı için getirildiği Türkiye'nin Bakanlık onaylı ilk ve tek özel Deniz Kaplumbağası Rehabilitasyon Merkezine sahip Sea Life İstanbul'da, veterinerler tarafından ameliyat edildi.

Bulunduğunda başında ölümcül bir yarık olan kaplumbağanın ilk operasyonda kafatası kırıklarının tedavisi yapıldı.

Ardından antibiyotik ve serumlarla tedavisine devam edilen kaplumbağaya, kendisini bulan küçük kız Dilek’in ismi verildi.

'Dilek'in, ilk operasyonda müdahale edilemeyen ve kafasında ilk hastalık döneminden kalan kitle, yurt dışındaki uzman veterinerlerin de görüşüne başvurularak planlanan operasyonla başarılı bir şekilde alındı.

Veteriner hekimler İlker Tülek ve Melani Sezer tarafından gerçekleştirilen ameliyat başarıyla sonuçlanırken, akvaryum küratörü de dahil olmak üzere 4 kişilik akuarist ekip operasyon sırasında hazır bulundu.

Türkiye'de sürüngenler üzerinde ilk kez uygulanan bal tedavisi yöntemi de Dilek’in sağlığına kavuşmasında etkili oldu.

Merkeze ilk getirildiğinde 20 kilogram olan ve aldığı darbe nedeniyle yeme güçlüğü çeken Dilek'in ağırlığı, veterinerlerin desteğiyle 40 kilograma çıktı.

- 'Sağlık sorunlarında birinci etken maalesef biziz'

Kaplumbağa Dilek'in sağlık durumuna ilişkin bilgi veren Sea Life İstanbul’un küratörü Çağdaş Güven Işık, dişi bir caretta caretta olan Dilek'i yoğun bakım altında, hayati fonksiyonları durmak üzereyken teslim aldıklarını söyledi.

Kaplumbağanın, merkezde 6 ay süren yoğun bakım süresince hareket edemediğini ve besin alamadığını anlatan Işık, Dilek'in kendi kendine hareket edebilir ve yemek yiyebilir hale geldikten sonra, kafasına aldığı darbeyle ilgili ilk operasyonun gerçekleştirildiğini belirtti.

Kafa bölgesi iyileştikten sonra Dilek'in sağlığına kavuştuğunu aktaran Işık, ikinci operasyonda ise ensesinde sürtünmeden kaynaklı kitleyi temizlediklerini anlattı.

Kaplumbağa Dilek'in merkez açıldığından beri sağlığına kavuşturdukları dördüncü canlı olduğunu dile getiren Işık, 15 Haziran'da Dilek'i Çanakkale'den tekrar denize salmayı planladıklarını, ardından tedaviye, bakım ya da çeşitli operasyonlara muhtaç olabilecek yeni deniz kaplumbağalarını getireceklerini söyledi.

Işık, deniz kaplumbağalarının yaşının bilinmesinin çok güç olduğunu ancak Dilek'in 28-35 yaş arasında olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.

Dilek'in aldığı hasarın, bir insanın kafasına vurduğu darbe kaynaklı olduğunu düşündüklerini dile getiren Işık, şunları söyledi:

'Genellikle deniz kaplumbağalarının bu tip yaşamını sürdüremeyecek kadar oluşan sağlık sorunlarında birinci etken maalesef biziz. Ateşli silahlarla vurmak, darbe, denize bıraktığımız çöpler, tekne çarpmaları onlara zarar veriyor. Deniz kaplumbağalarının üreme alanlarıyla ilgili bir bilinç oluştu diyebiliriz. 20 sene önce bambaşka bir noktadaydık. Şimdi artık Türkiye'deki birçok insan, onların belli dönemlerde gelip, belli plajlara yumurta bıraktığını, oralara oteller, güçlü aydınlatmalar, yazlık faaliyetlerle ilgili çok yoğun şeyler yapılmaması gerektiğini savunuyor. Bu nedenle deniz kaplumbağalarının nüfusunda giderek artış görüyoruz.'

Kaynak: AA