İTÜ'deki FETÖ Yapılanması Davası

Davanın ilk duruşmasında 11 tutuklu sanık savunmasını yaparken mahkeme heyeti, savunmalara ara vererek duruşmayı yarına erteledi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) İstanbul Teknik Üniversitesi'ndeki (İTÜ) akademik yapılanmasına ilişkin, aralarında akademisyenlerin de bulunduğu 22'si tutuklu, 3'ü firari 35 sanığın ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan, 15'er yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılandığı davanın ikinci duruşması yarın yapılacak.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmanın öğleden sonraki bölümünde tutuklu sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam edildi.

Tutuklu sanık Doç. Dr. Fatih Özbay savunmasında, FETÖ üyesi olduğuna ilişkin iddiaları kabul etmedi. Öğrenciliğinden doçentliğe kadar olan eğitim-öğretim sürecinden bahseden Özbay, bir dönem üniversitede rektörün danışmanı olarak çalıştığını söyledi.

Bugüne kadar hiçbir idari soruşturma dahi geçirmediğini belirten Özbay, Bylock kullandığı iddiası ve Banka Asya'daki hesaplara ilişkin beyanlarda bulundu. Sanık Özbay, Bylock programının her yerden indirilebildiğini, gizli bir program olmadığını iddia ederek, 11 Ağustos 2014 yılında söz konusu programı yüklediğinin belirtildiğini ancak Bylock programının da kendisinin hiçbir zaman indirmediğini öne sürdü.

Özbay, Bank Asya'dan 2008 yılında hesap açtığını, 2015 yılına kadar hesabının var olduğunu belirterek, örgüt elebaşısı Fetullah Gülen talimatı doğrultusunda hesap açtırmadığını veya hesabına para yatırmadığını iddia ederek, tahliyesine karar verilmesini istedi.

İddianamede, Bylock kullandığı belirtilen diğer tutuklu sanıklar, böyle bir programı kullanmadıklarını ayrıca bu programın herkes tarafından indirildiğini savundu. Tutuklu sanıklar, örgüt talimatı sonrasında Bank Asya'da hesap açtırmadıklarını veya var olan hesaplarına yüklü miktar para yatırmadıklarını öne sürerek, soruşturma sırasında evlerinde bulunan örgütsel dökümanları da hatırlamadıklarını iddia etti.

Bu arada 6 tutuklu sanık da hasta olduklarını ve ilaç kullandıklarını ifade ederek, tahliyelerini istedi.

Mahkeme heyeti, sanık savunmalarına ara vererek duruşmayı yarına erteledi.

Kaynak: AA