İran'da Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine Doğru

Anayasayı Koruyucular Konseyi Sözcüsü Kedhudayi:'Onaylanmış bir cumhurbaşkanı adayıyla ilgili seçimlerden önce bir şikayet dosyası gelirse Konsey bunu değerlendirir'.

İran'da Anayasayı Koruyucular Konseyi (AKK) Sözcüsü Abbas Ali Kedhudayi, cuma günü düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde veya sonrasında adaylıkların iptal edilmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Kedhudayi, başkent Tahran'da düzenlediği basın toplantısında, cumhurbaşkanlığı adaylarıyla ilgili yargı erkinden bir şikayetin kendilerine ulaşması halinde konuyu değerlendireceklerini belirtti.

Seçime girecek adayların AKK tarafından onaylandığını hatırlatan Kedhudayi, bununla birlikte AKK'nın onay verdiği adaylıkları seçim öncesi veya sonrasında sonlandırma yetkisinin de bulunduğunu dile getirerek, 'Onaylanmış bir cumhurbaşkanı adayıyla ilgili seçimlerden önce bir şikayet dosyası gelirse Konsey bunu değerlendirir.' dedi.

AA muhabirinin, 'Sonuçların açıklanmasından sonraki aşamada adaylardan birinin adaylığının iptal edilmesi söz konusu olabilir mi?' sorusuna karşılık Kedhudayi, 'Böyle bir şeyin meydana gelmesini arzu etmeyiz.' ifadelerini kullandı.

Sahip olduğu yetkilerle rejim yönetiminde hayati öneme sahip AKK, anayasanın 99'uncu maddesine göre, Cumhurbaşkanı, İl Meclisi, Uzmanlar Meclisi ve İran Meclisi seçimlerine 'nezaret' ediyor. 12 kişiden oluşan Konsey, seçimlere katılacak adayları belirliyor.

Üyeleri 6 yılda bir tayin edilen AKK'nin başkanlığını son 5 dönemdir (1992'den bu yana) muhafazakarlara yakınlığıyla bilinen Ayetullah Ahmed Cenneti yürütüyor.

İran'da 12'nci cumhurbaşkanlığı seçimleri cuma günü düzenlenecek. Seçimin, reformist ve ılımlı muhafazakarların desteklediği Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile muhafazakar aday İbrahim Reisi arasında geçmesi bekleniyor.

Kaynak: AA