Gürcistan'dan AB Özel Temsilcisine Güney Osetya Tepkisi

Avrupa Birliğinin Tiflis Büyükelçisi Herman, Gürcistan Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Avrupa Birliğinin (AB) Tiflis Büyükelçisi Janos Herman, Birliğin Güney Kafkasya'dan sorumlu özel temsilcisi Herbert Salber'in Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın sözde Devlet Başkanı Anatoli Bibilov ile bir araya gelmesi üzerine Gürcistan Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Herman, Bakanlıkta Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Davit Dondua ile görüştü.

Dondua, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Herman ile Gürcistan-AB ilişkilerini ele aldıklarını, AB'nin Güney Kafkasya'dan sorumlu özel temsilcisi ve Cenevre Müzakereleri Eşbaşkanı Salber'in Bibilov ile görüşmesinin kabul edilemez ve anlaşılmaz olduğunu ilettiklerini söyledi.

Davit Dondua, 'Bu uluslararası hukuka aykırıdır. Gürcistan'ın ve uluslararası ortakların çatışmaların barış yoluyla çözülmesine yönelik çabalarına katkı sağlamaz. AB liderleriyle irtibattayız. Öyle ümit ediyoruz ki, (buna) Brüksel'den gereken tepki gelecek.' ifadesini kullandı.

AB'nin Tiflis Büyükelçisi Herman da AB olarak Gürcistan'ı desteklediklerini belirterek, 'Sayın Dışişleri Bakan Yardımcısı ile görüştük. Altını çizerek ifade etmek isterim ki AB, Güney Osetya'da düzenlenen sözde seçimleri tanımıyor. Tanıdığımız tek şey var, o da Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğidir.' açıklamasını yaptı. Herman, ziyaret konusunda Salber'in kendisinin açıklama yapacağını sözlerine ekledi.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığından edinilen bilgiye göre, Salber dün işgal altındaki Güney Osetya'da bir araya geldiği Bibilov'u sözde seçimlerdeki başarısından ötürü tebrik etti.
Kaynak: AA