Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında ILO Mesaisi

Konfederasyonların ILO'nun Cenevre'deki konferansında çalışanları kimin temsil edeceği konusunda uzlaşamaması üzerine Bakanlık, tarafların mutabık kalacağı bir formül aramaya başladı Türkİş, DİSK, KESK ve Türkiye KamuSen'in itiraz edeceğini göz önünde bulunduran Bakanlığın, konferansta çalışanları MemurSen'in temsil etmesi yönünde verdiği kararı gözden geçirmesi bekleniyor.

ÖZCAN YILDIRIM - İşçi ve memur konfederasyonlarının Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından 5-16 Haziran'da Cenevre'de düzenlenecek 106'ncı Uluslararası Çalışma Konferansı'nda çalışanları kimin temsil edeceği konusunda uzlaşamaması üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında, tarafların mutabık kalacağı bir formül üzerinde çalışma başlatıldı.

En fazla üyeye sahip konfederasyon olması dolayısıyla, geçen hafta, konferansta çalışanları Memur-Sen'in temsil etmesine karar veren Bakanlığa, Türk-İş başta olmak üzere DİSK, KESK ve Türkiye Kamu-Sen itirazda bulundu.

Söz konusu konfederasyonların art arda konferansa katılmama kararı üzerine uzlaşma zemini oluşturmak için önceki gün Bakan Mehmet Müezzinoğlu başkanlığında İstanbul'da toplantı yapıldı.

Konfederasyonların bu toplantıda da uzlaşamaması üzerine Bakanlıkta, tarafların mutabık kalacağı bir formül üzerinde çalışma başlatıldı. Bu formüller arasında konferansta Türkiye'deki çalışanları bir yıl Memur-Sen'in bir yıl Türk-İş'in temsil etmesi öne çıktı.

Memur-Sen'in Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ile Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonuna (ETUC) üye olmamasını ve bu kuruluşların göstereceği olası tepkileri de göz önünde bulunduran Bakanlık, ILO'daki temsiliyet konusundaki mesaisine devam ediyor.

Cuma gününe kadar Türkiye'de çalışanları hangi konfederasyonun temsil edeceği kararını ILO'ya bildirmesi gereken bakanlığın, bu tarihe kadar konferansta Memur-Sen'in çalışanları temsil etmesi yönünde daha önce verdiği kararı gözden geçirmesi bekleniyor.

- ILO'da temsiliyet neden önemli?

ILO, 1919'da Birinci Dünya Savaşı'na son veren Versay Antlaşması kapsamında, 'evrensel ve kalıcı bir barışın ancak sosyal adalet temelinde inşa edilebileceği' inancından hareketle kuruldu.

Türkiye ile 187 ülkenin üye olduğu örgütün merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunuyor. Üye ülkeler, ILO'nun çizdiği çalışma standartlarını onaylayarak, kendi iç mevzuatlarını bunlara uyumlu hale getiriyor.

Örgütün kendisine ait bir anayasaya sahip olmasının yanında bünyesinde hükümet, işveren ve işçi kesimlerinin birlikte temsil edilmesi, diğer kuruluşlardan ayıran özellik olarak gösteriliyor.

Çalışma hayatına pozitif katkı sağlayan evrensel standartlarını her yıl haziranda düzenlediği Uluslararası Çalışma Konferansı'nda belirleyen ILO, en yetkili karar organı ve en etkili diyalog mekanizması konumundaki konferansın 106'ncısını Cenevre'de toplayacak.

Türk-İş, ILO'nun Uluslararası Çalışma Konferansı'nda 1952'den bugüne kadar Türkiye'deki çalışanları temsil etme hakkını elinde bulunduruyordu.
Kaynak: AA