BM'de 'Dünya Kültürel Çeşitlilik Günü' 22 Mayıs'ta

22 Mayıs’ta New York’ta bulunan Birleşmiş Milletler Konferans salonunda gerçekleştirilecek olan 1. Dünya Kültürel Çeşitlilik Günü konferansında, Türkiye’nin turizm ve kültürel yönü ele alınacak.

BM'de 'Dünya Kültürel Çeşitlilik Günü' 22 Mayıs'ta
Her yıl 21 Mayıs’ta “Diyalog ve Kalkınma İçin Kültürel Çeşitlilik Günü” (World Day For Cultural Diversity For Dialogue and Development) olarak kutlanan etkinlik kapsamında bu yıl ilk defa “Dünya Kültürel Çeşitlilik Günü2 adı altında Amerika’nın New York şehrinde bulunan Birleşmiş Milletler binasında bir konferans düzenlenecek. WOT Management organizasyonuyla gerçekleştirilecek olan 1. Dünya Kültürel Çeşitlilik Günü; Birleşmiş Milletlere bağlı Bir El Ver Vakfı, Uluslararası Psikoloji Derneği ve Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla 22 Mayıs Pazartesi günü BM konferans salonunda yapılacak.

Bu yıl ilk defa düzenlenecek konferansı gerçekleştiren başarılı Türk iş kadını ve AK Parti USA Kadın Kolları Başkanı Mine Anlar, BM 70.yıl kutlaması kapsamında dünya kültürlerarası diyalogun kurulması açısından çok önemli odluğunu ve çok önemli kişilerin konferansa davet edildiğini söyledi.

Anlar, önemli bir turizm ülkesi olan Türkiye’nin Birleşmiş Milletler ’de yapılacak olan sanat, kültür ve turizmi birleştiren bir etkinlikte yer alması ülkemizin prestij ve tanıtım çabalarına büyük katkıda bulunacağını altını çizdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü Amerika Daire Başkanı Fatma Özsoy ise, BM gibi çok önemli bir yerde böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmanın gurur verici olduğunu belirtti.

Konferansa, BM’nin önemli temsilciliklerinden UNESCO, DESA (Ekonomik ve Sosyal isler Başkanlığı), UN WTO (Dünya Turizm Örgütü) ve turizm sektörünün yanı sıra kültürel ve sosyal faaliyetlerde bulunan kurumlar ile sivil toplum kuruluşlar da davet edildi.

2030 yılına kadar kutlanacak olan “Dünya Kültürel Çeşitlilik Günü” etkinliğine; Türkiye, Etiyopya, Pakistan, Afrika ülkelerinden Surunam ve Jamaika’dan önemli katılımcılar yer alacak. Jamaika, ülke turizmini canlandırmak adına “Her Köy Bir İşyeridir” (Villages As Businesses) adı altında bir projenin tanımını yapacak.

Konferans'a davet edilen isimler arasında; Jamaika Büyükelçisi Courtenay Rattray, Etiyopya Büyükelçisi Tekeda Alemu, Pakistan Büyükelçisi Maleeha Lohdi, Surinam Büyükelçisi Henry L. MacDonald, BM Toplumlar Birliği Başkan Danışmanı Dr. Hanifa D.Mezoui, dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Chris Rainer ve Perulu sanatçı Grimanesa Amores yer alıyor.

Konferansa davet edilen önemli isimlerden biri de Kral Faysal’ın Torunu Prenses Dr. Nisreen El Hashemite. Ayrıca New York Manhattan Belediye Başkanı Hon Gale Brewer konferansta konuşmacı olarak New York’un Kültürel çeşitliğinden bahsedecek. 3 ana bolümden oluşacak konferansta “Kültürel Çeşitlilikte Barış”, “Bilim ve Sanat”, ayrıca “Kültürel Çeşitliliğin Turizme Olan Katkısı” ele alınacak.
Kaynak: İHA