Bazı Kamu Alacakları Yeniden Yapılandırılıyor

TBMM Genel Kurulunda daha önceki yapılandırmaya başvurmayan vatandaşlara ikinci bir şans tanıyan, bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması teklifinin görüşmelerine başlandı.

TBMM Genel Kurulunda Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri başlandı.

Teklif, daha önceki yapılandırmaya başvurmayan vatandaşlara ikinci bir şans tanıyan, bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzlemeleri de içeriyor.

Teklif, Maliye ile Gümrük ve Ticaret Bakanlıkları, SGK, il özel idareleri, belediyeler, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin alacaklarını yeniden yapılandırıyor.

Teklifle, 31 Mart 2017'den önceki gümrük vergileri, vergi ve bazı idari para cezaları, sigorta ve sosyal güvenlik destek primleri ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası yapılandırma kapsamına alınıyor

Tasarının tümü üzerindeki ilk sözü MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan aldı.

- HDP'nin grup önerisi

Öte yandan HDP'nin KHK'larla gerçekleştirilen ihraçlara ilişkin verdiği araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi görüşmelerinde söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, OHAL ile birlikte KHK'ların devreye girdiğini bildirdi. Yiğitalp, 'KHK'ların kendi içindeki dengesine baktığınızda cemaatin dışında itiraz etme potansiyeli olanlar da dahil olmak üzere insanlar işinden alındı. Akademisyenler bir gecede işlerinden oldu.' dedi.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar ise 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında ortaya çıkan gerçeklerin FETÖ'nün Türkiye için ne denli büyük bir tehlike olduğunu ortaya koyduğunu aktardı. Türkiye'de durup dururken OHAL ilan edilmediğini ve ihraçların yaşanmadığına değinen Kaçar, 'Bu ülkede, 15 Temmuz'da darbe girişimi oldu. Millet iradesini ayaklar altına almayı, ülkeyi bölmeyi, parçalamayı, iç savaşı hedefleyen bir darbe girişimi oldu.' diye konuştu.

Kaçar, FETÖ ile mücadele kapsamında 24 KHK çıkarıldığını ve 3 defa OHAL'in uzatıldığını bildirdi. Kaçar, FETÖ'den toplam 100 bin 801 kamu görevlisinin, PKK ve DHKP-C gibi terör örgütleriyle üyeliği, irtibatı ve iltisakı sebebiyle de toplam 2 bin 784 kamu görevlisinin ihraç edildiğini söyledi. Aynı dönemde 32 bin 692 kamu görevlisinin göreve iade edildiğini ifade eden Kaçar, 35 bin 782 kamu görevlisi hakkında incelemenin de devam ettiğini kaydetti.

CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, mağduriyetleri konuşacak olurlarsa günlerce bitiremeyeceklerini belirtti. Yılmaz, 'İnsanların, ihbar edeni belli olmayan, asılsız ithamlarla, KHK'lar aracılığıyla yoksul bırakıldığı bir süreci yaşadık. Hiç birinin başvuracağı kanun yolu yoktu.' dedi.

AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, OHAL komisyonunun kurulduğunu anımsattı. Bak, 'Biz aziz milletimize ve bize verdiği desteğe güveniyoruz. FETÖ ve bu ülkeye hesap sormak isteyenlerle sonuna kadar mücadele edeceğiz, hesabını soracağız ama hukuk çerçevesinde.' ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.
Kaynak: AA