Artvin'de Pembe Domates Fideleri Toprakla Buluşturuldu

Artvin'de Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğa Varlıklarını Koruma Vakfı (TEMA) üyesi bir grup öğrenci, pembe domates fidesi dikti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce 2015 yılında Yöresel Tarım Ürünlerinin Yaşatılması Projesi kapsamında, yöreye özgü pembe domates fideleri, merkeze bağlı Seyitler köyünde bir çiftçiye ait bahçede TEMA üyesi bir grup öğrenci tarafından toprakla buluşturuldu.

Etkinliğe, Artvin Valisi Ömer Doğanay, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dursun Okur, İl Milli Eğitim Müdürü Abdulcelil Kahveci, TEMA Artvin Temsilcisi Kübra Elif Bağrıyanık, üreticiler ile öğrenciler katıldı.

Doğanay, burada yaptığı konuşmada, öğrencilerin toprağı işleyerek sebze fidelerini toprakla buluşturmalarını çok önemsediğini belirterek, 'Devletimiz ve Hükümetimiz değişik teşvik ve destekleriyle her zaman üreticinin yanındadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının teşviklerinden üreticiler ve çiftçiler faydalanmalıdır.' dedi.

Okur da projenin 2015 yılında başladığını anımsatarak, 'Proje kapsamında 500 bin fide dağıtım hedefimiz var. Bölgede yerel ürünleri özellikle de pembe domatesi yetiştirip dağıtıyoruz. Bu yıl ilk fidelerimizi Yusufeli'nde dağıttık. Bugün de TEMA üyesi bir grup öğrencilerimizle Seyitler köyündeki bir çiftçimize ait bahçede domates fidelerini toprakla buluşturduk. Öğrencilerimiz kendi elleriyle çapa ve kazma yardımıyla toprağı işleyerek fideleri diktiler, ardından can suyu olan sulama işlemini gerçekleştirdiler.' diye konuştu.

Vali Doğanay, daha sonra Ardahan-Kars-Artvin Kalkınma Projesi Gelir Getirici Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği Projesinden faydalanarak yüzde 70 hibe alarak bahçesinde 3 sera kuran Mustafa Altuntaş'ın bahçesinde ve seralarında incelemelerde bulundu.

Kaynak: AA