Yurt İçi Piyasalar Erdoğan-Trump Görüşmesine Odaklandı

Küresel piyasalar pozitif bir seyir izlerken, yurt içi piyasalar bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleştirilecek görüşmeye odaklandı.

Trump'ın geçen hafta Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü James Comey'i görevden almasının ardından siyasi gelişmelerin gündemin üst sıralarına çıktığı ABD'de, dün dolar endeksi zayıflamaya devam etse de petrol fiyatlarındaki artışın desteklediği pay piyasaları yükseliş kaydetti. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,41 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,48 değer kazanırken, Nasdaq endeksi de yüzde 0,46 artışla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

ABD'deki Stratejik Enerji ve Ekonomik Araştırma Merkezi (SEER) Başkanı Michael Lynch, Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol üretim seviyelerinde kesintiye gitme anlaşmasının uzatılması kararında ABD'nin kazançlı çıkacağını söyledi. Açıklamalarla petrol fiyatları ve paralelinde enerji devi hisseleri pozitif bir seyir izledi. Rus yetkililerin petrol üretimini kısma konusunda sürenin uzatılması yönündeki açıklamaları ile Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı dün yüzde 2 değer kazandı.

Avrupa tarafında, siyasi risklerin hafiflemesi ve küresel piyasalarda dolar talebinin azalması ile avro/dolar paritesi yükseliş eğilimini devam ettiriyor. Parite, dün yüzde 0,4 değer kazanmasının ardından bugün Asya piyasalarında 1,10'u gördü ve 1,0990 seviyelerinde dengelendi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,29, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,22 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,26 yükseliş kaydetti. Analistler, bugün Avro Bölgesi büyüme ve Almanya'da ZEW endekslerinin takip edileceğini bildirdi.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, bugün yaptığı açıklamada, parasal teşvik programından çıkışı yönetmek için yeterli araçlara sahip olduklarını belirterek, ABD Merkez Bankası (Fed) politikalarının normalleşmesinden endişe duymadıklarını söyledi. Kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,18 yükselirken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yatay bir seyir izliyor.

Yurt içinde, döviz kurlarındaki düşüşlerden destek bulan BIST 100 endeksi, dün günü yüzde 0,62 artışla 95.588 puandan tamamladı. Dün yüzde 0,7'ye yakın değer kaybeden dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında yatay seyirle 3,5480 seviyelerinde dengelendi.

Analistler, bu akşam saat 19.40'ta başlaması beklenen Erdoğan ile Trump görüşmesinin öncesi ve sonrasındaki açıklamaların piyasaların odak noktasında olduğunu belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinin 96.500 seviyesinin önemli direnç, dolar/TL'de ise 3,5360'ın destek konumuna geldiğini kaydetti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

11.30 İngiltere, nisan ayı TÜFE

12.00 Almanya, mayıs ayı ZEW endeksleri

12.00 Avro Bölgesi, 1. çeyrek 2017 GSYH

15.30 ABD, nisan ayı konut başlangıçları ve inşaat izinleri

16.15 ABD, nisan ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanımı

Kaynak: AA