Yemen'de Kolera Salgını

Kaçırılanların Anneleri Birliği:'Husiler, kolera salgınının yayıldığı hapishanelerde hastalığın tedavisi için gereken ilaçların girişine ve hastaların bakımına izin vermiyor'.

Yemen'de Husilerin hapishanelerde alıkoyduğu kolera hastalarının tedavisine izin vermediği öne sürüldü.

'Kaçırılanların Anneleri Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, 'Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlısı güçler, binlerce kişiyi herhangi bir hukuki gerekçe olmaksızın kaçırmakla kalmayıp, hapishanelerde işkenceye tabi tutuyor ve sağlık durumlarına ilişkin ihmallerde bulunuyor. Husiler, kolera salgınının yayıldığı hapishanelerde hastalığın tedavisi için gereken ilaçların girişine ve hastaların bakımına izin vermiyor.' denildi.

Durumun daha da kötüye gittiği vurgulanan açıklamada, 'Hapishanelerde alıkonulanlar, hastalığın yayılmasını engellemekte etkili olabilecek temiz içme suyu ve kişisel temizlikleri için gereken sudan yoksun.' ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, tüm insan hakları kuruluşları, hapishanelerdeki hastaların hastanelere nakledilmesi, diğer alıkonulanların hastalığa yakalanmaması için gereken ilaçların girişine izin verilmesi ve temiz su sağlanması konularında Husilere baskı yapmaya davet edildi.

Dünya Sağlık Örgütü, dün, Yemen'de 11 bin akut sulu ishal ve kolera vakasının tespit edildiğini ve salgından dolayı hayatını kaybedenlerin sayısının 124'e çıktığını bildirmişti.

Husiler, pazar günü kolera salgınından dolayı başkent Sana'da olağanüstü hal ilan etmişti.
Kaynak: AA