Yağışlar Çiftçinin Yüzünü Güldürdü

Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı ve Hububat Ticaret Merkezi Yöneticisi Mehmet Şerif Öter, bu yıl yağışların çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü ve morallerini yükselttiğini belirtti. Öter, kırmızı mercimek için pirim desteğini arttıran hükümetten biraz daha destek beklediklerini kaydetti.

Yağışlar Çiftçinin Yüzünü Güldürdü
Mardin’de bu yıl 4’üncüsü düzenlenen “Uluslararası Tarım Ekipmanları, Gıda ve Hayvancılık Fuarı”, kent ve ilçelerinin yanı sıra, çevre il ve ilçelerinden çiftçileri bir araya getirdi. Fuara katılan Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı ve Hububat Ticaret Merkezi Yöneticisi Mehmet Şerif Öter, çiftçilerin durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bölgede bu yıl yağışların çiftçilerin yüzünü güldürüp, moralini düzelttiğini anlatan Öter, yüksek verim beklediklerini kaydetti.

Mezopotamya’nın Türkiye’de en verimli topraklara sahip olduğunu belirten Öter, pamuk, mercimek, mısır ve makarnalık birinci sınıf kalite buğdayın merkezi olduğunu ifade etti.



“En değerli kırmızı mercimek Mardin’de”

Fuarda, üreticilerin büyük bir ticari pazara ev sahipliği yaptığını dile getiren Öter, “Mardin’de büyük üretim yapan makarna, un fabrikaları var. Dünyanın en kaliteli mercimeği ve birinci sınıf makarna buğdayına sahibiz. Bu makarnanın ham maddesi olan sert buğday Şanlıurfa ve Mardin ovasında, Kızıltepe havzasında yetişiyor. Mercimek ise dünyanın kalori değeri en yüksek, 10 yıla kadar özelliğini kaybetmeyen, bilimsel olarak kanıtlanmış değerli bir tarım ürünü. Bu bölgeden dünyaya dağılımı yapılıyor. Birinci kalite makarna ununun ihracatını yapıyoruz ancak en kaliteli mercimek ile yeterli miktarda ihracat yapamıyoruz. Hükümetin bu yıl üretimi durma noktasına gelmiş mercimek için verdiği destek ile tekrardan canlanacağını düşünüyoruz. Mercimeğin ana vatanı bu ovalar. Destek primi 100 TL’den 300 TL’ye çıkarıldı. Ama şu an bu da yetersiz. Dünyada marka olduğunuz bir ürünü eski seviyesine yükselmek için daha fazla desteğe ihtiyaç var. Hükümetimiz mercimek ve makarnalık buğdayda desteğini attırmalı. Sanayimizin büyümesi ekonomimizin canlanması için bu desteğe ihtiyaç var” dedi.



Enerji desteği talebi

Bu yıl hariç, son 10 yıldır çiftçinin kuraklık yüzünden su çıkarmak için ekstra elektrik maliyetine girdiğini vurgulayan Öter, “GAP çok gecikti. 42 yıldır doğudaki çiftçiye can verecek olan projeye son 5-6 yıldır hız verildi.

Çiftçi maliyetler yüzünden üretimi azaltmak durumda kaldı. 2019’da suyun geleceğini söylüyorlar ama 2019 yılına kadar üretimini artırabilmemiz için ve dünyaya marka olan ürünlerimizi satabilmemiz için çiftçilerimizin enerji desteğine ihtiyacı var. Üretimi daha da arttırmak için hükümetten talebimiz enerjiyi daha uygun fiyatta alabilmek” diye konuştu.

Kaynak: İHA