Uzmanından gençlere tüyolar

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Özgür Öner LYS’ye hazırlanan gençlere tüyolar verdi.

Uzmanından gençlere tüyolar
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Özgür Öner LYS'ye hazırlanan gençlere 10 maddelik tüyo verdi. Öğrencilerin motivasyonunu arttıracak maddeleri sıralayan Prof. Dr. Özgür Öner, 'Yapabileceğinizin en iyisini yapın. Herkesin aynı başarıyı göstermesi mümkün değildir. Burada önemli olan sizin gerçekten yapabileceğinizi, elinizden gelenin en iyisini yapmanızdır. Eğer bunu yaptıysanız sonuç da hak ettiğiniz gibi olacaktır.' dedi.

Öğrencilere biraz zorlanmaktan korkmamalarını tavsiye eden Prof. Dr. Özgür Öner, 'Ben bu kadar yapabiliyorum demek yerine her gün biraz daha iyisini hedefleyin. Spor yaptığınızı düşünün. İlk gün 500 metre yürürsünüz, zorlanırsınız. Ancak birkaç gün sonra aynı mesafeyi rahat yürür, sonra üzerine eklersiniz. Ders çalışmak da böyledir. Her gün birkaç dakika, birkaç soru arttırarak ilerleyin.

Hedefinizi iyi belirleyin. Seçeceğiniz meslek hakkında bilgi edinin. Buna uygun ders çalışın. Hedefinizi dağıtıp işinizi zorlaştırmayın.

Sabırlı olun. Hedefinize ulaşmak için fedakarlıkta bulunmanız gerektiğini unutmayın. Her sonuç tercihlerin eseridir. Hızlı sonuç almaktan çok, zaman içinde hızlanmayı hedefleyin.' dedi.

'Konsantrasyon = Motivasyon' diyen Prof. Dr. Öner; ' Motivasyon da ödülle çok alakalıdır. Eğer ders çalışmanın neticesinde başarının geleceğine inanırsanız hızlı bir motivasyon ardından da ders çalışma isteği gelecektir. Motive olursanız daha başarılı olursunuz. Başarılı oldukça motivasyonunuz ve çalışma isteğiniz artar.Çalışma planınızı küçük parçalara bölün. Eksiğinizin çok olduğunu düşünüp kendinizi korkutmayın. Eğer ders bilgisi konusunda temel eksikleriniz varsa bunlara yoğunlaşın. Bu eksikler giderildikçe motivasyonunuz artacaktır. Zor konular bilgi eksikliği ile birleştiğinde kendinizi başarısız hissetmenize yol açar. Bunun önüne geçmek için küçük parçalara bölünmüş çalışma hedefleri oluşturun. Birine ulaşınca diğerine geçin. Kaygıyı kontrol altında tutun. Kaygı da dikkat sorunlarına yol açar. Kaygılıyken insanın dikkati, kaygılı olduğu alana odaklanır. Başkalarının ne kadar çalıştığına takılmayın. Az kaygı insanı diri tutar ama fazlası yapabileceklerinizi bile yapamamanıza yol açar.

Engellere takılmayın. Ders çalışmak konusundaki engelleriniz varsa onları belirleyin ve ortadan kaldırın. Sosyal medya, arkadaşlar ya da internet oyunlarına çok vakit ayırıyorsanız bunları kısıtlayın. Bu yılı hedefinize ulaşmaya ayırın.

Duygusal kaçışlara kapılmayın. Sadece iyi yaptığınız konulara odaklanıp diğerlerini görmezden gelmeyin. Örneğin sadece edebiyat yapıp hiç yapamadığınız matematiğe sırtınızı dönmeyin. Eğer matematikten de sınava girecekseniz ona da zaman ayırmanız gerektiğini unutmayın.

Yetersizlik hissi yaşamayın. Bazen çok çalışmak ya da tam tersi çalışmayı reddetmek yetersizlikten kaynaklanabilir. Eğer hedefinizi, eksiklerinizi ve nereden başlamanız gerektiğini biliyorsanız başarısız olmanız mümkün değildir. ' dedi.

Kaynak: İHA