Türk Grafik Sanatçısından, Kırgızistan'da İlk İllüstrasyon Sergisi

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Öğretim Görevlisi Dikmen'in 'Türk Destanları ve Şehir Meydanları' sergisi açıldı.

Kırgızistan'da Türk grafik tasarımcısı Ümit Dikmen, bir yıllık çalışmalarının yer aldığı 'Türk Destanları ve Şehir Meydanları' konulu ilk kişisel sergisini sanatseverlerin beğenisine sundu.

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Öğretim Görevlisi Dikmen'e ait serginin açılışını, KKTC Bişkek Temsilcisi Atınç Keskin, Kırgızistan Ulusal Güzel Sanatlar Müze Müdürü Yuristanbek Şıgayev, KTMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Başbuğ yaptı.

Kırgızistan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi'nde sanatseverlerin beğenisine sunulan sergiye yoğun ilgi gösterildi.

'Türk Destanları ve Şehir Meydanları' konulu sergide, Alp Er Tunga, Atilla, Manas, Alimbek Datka, Timur, Cengiz Han, Satuk Buğra Han ve Yusuf Has Hacib gibi tarihi şahsiyetlerin portreleriyle Talas ile Buhara Savaşı gibi tarihi olayların yanı sıra Ankara, Bişkek, Almatı ve Moskova gibi kentlerin meydanlarının yukarıdan görünümlerinin illüstre edildiği eserler izlenime sunuldu.

Dikmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırgızistan'da halka açık ilk sergisini açmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kırgız resim sanat tarihine katkıda bulunduğunu belirten Dikmen, Orta Asya'daki kahramanları, destanları ve tarihi kentleri eserlerine yansıttığını söyledi.

İki farklı temalı illüstrasyon sergisinde, 16 meydan ve 16 destan çalışmasının yer aldığını kaydeden Dikmen, bugüne kadar hakkında fazla resim bulunmayan tarihi destanların üç boyutlu resimlerini çizdiğini ifade etti.

Dikmen, 'Bu çok zor bir çalışmadır. Çünkü o döneme ait karakterleri, giysileri ve savaş aletlerini araştırmak gerekiyordu. Çalışmalarımda Bozkurt Destanı'nı, Kırgız Manas Destanı'nı ve diğer önemli destanları birkaç hikaye ile birlikte resimlerime yansıttım.' ifadelerini kullandı.

Ümit Dikmen, Türk devletleri ile Bağımsız Devletler Topluluğu'na üye ülkelerin başkentlerinin meydanlarını Türk minyatür sanatı ve illüstrasyon sanatının özellikleriyle birleştirip bilgisayar ortamında renklendirdiğini kaydetti.

Serginin organizatörü Nazira Begim de böyle güzel ve yenilikçi çalışmaları ilk defa gördüğünü söyledi.

'Çalışmaların tümünü beğendim. Ancak, Kırgız olarak yüreğime yakın olan Manas Destanı ile Kırgız kahramanı Alimbek Datka'nın resimleri ayrı bir güzeldi.' diyen Begim, Dikmen'in eserlerinin, Kırgızistan Türkiye arasındaki dostluğun pekiştirilmesine katkı sağladığını vurguladı.

Sergi, 14 gün boyunca ziyaret edilebilecek.
Kaynak: AA