Trump'ın Çok Gizli Bilgileri Lavrov İle Paylaştığı İddiası

Washington Post'un haberinde, Trump'ın geçen hafta Beyaz Saray'da Lavrov ve Rus Büyükelçi ile görüşmesinde DEAŞ ile ilgili çok gizli bilgileri açıkladığı ileri sürüldü.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, geçen hafta Beyaz Saray'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rus Büyükelçi ile görüşmesi sırasında, terör örgütü DEAŞ hakkında çok gizli bilgileri açıkladığı ileri sürüldü.

Washington Post'un, eski ve görevdeki ABD yetkililerine dayandırdığı haberinde, Trump'ın, Lavrov ve Rus Büyükelçi'ye aktardığı bilginin, istihbarat paylaşımı anlaşması çerçevesinde ABD'nin bir ortağı tarafından sağlanmış olduğu iddia edildi.

Yetkililer, müttefiklerinin, istihbarat paylaşımı dahilinde ABD'ye aktarılan bu bilginin, Rusya ile paylaşılmasına izin vermediğinin altını çizen yetkililer, Trump'ın kararının, DEAŞ'ın içerideki çalışmalarına erişime sahip bir müttefikle işbirliğini tehlikeye attığı yorumunu yaptı.

Görüşmeden sonra Beyaz Saray yetkililerinin, Merkezi İstihbarat Ajansı (CIA) ve Ulusal Güvenlik Dairesini (NSA) arayarak, hasarın kontrol alınması için adımlar attığı belirtildi.

Bir yetkili, bunu, ABD'li casusların en gizli seviye için kullandığı terminoloji olan 'şifre bilgi' sözüyle nitelendirirken, Trump'ın, 'müttefiklerle paylaşılandan daha fazla bilgiyi Rus Büyükelçiye açık ettiğini' söyledi.

Yetkililer ayrıca Trump'ın görüşmede ABD'nin istihbarat ortağının tehdit tespit ettiği, DEAŞ'ın kontrolündeki kentin ismini de verdiğini, bunun özellikle çok büyük bir sorun teşkil ettiğini, Rusya'nın bu ayrıntıyı, ABD'nin müttefikini veya müttefikin istihbarat kapasitesini belirlemek için kullanabileceğini savundu.

Görüşmede yer alan Beyaz Saray yetkilileri, Trump'ın sadece terörizmle ilgili ortak endişeleri dile getirdiğini savundu. Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster, 'Başkan ve dışişleri bakanı, havacılığa yönelik tehditler dahil, terörist örgütlerden gelen yaygın tehditleri gözden geçirdi. Hiçbir şekilde herhangi bir istihbarat kaynağı veya yöntemi tartışılmadı, kamuoyunca hali hazırda bilinmeyen herhangi bir askeri operasyon ifşa edilmedi.' dedi.

CIA ve NSA'dan konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

ABD hükümetinde hemen hemen herkesin bu tür meseleleri muhaliflerle konuşması yasa dışı. Öte yandan Trump, başkan olarak devlete ait gizli bilgileri açıklama konusunda geniş yetkiye sahip.

Rusya ve ABD, DEAŞ'ı düşman olarak addediyor ve terörist tehditler konusunda sınırlı bilgi paylaşımında bulunuyor.

Kaynak: AA