Tarihçi'den Yeni Kitap

İtalyan tarihçi Fabio L. Grassi’nin yeni çalışması “Yeni Bir Vatan-Çerkeslerin Osmanlı İmparatorluğu’na Zorunlu Göçü (1864)” Tarihçi Kitabevi etiketiyle yayımlandı.

Tarihçi'den Yeni Kitap
Kendisini ‘Türkiye’yi anlamaya ve anlatmaya adayan’, Türk tarihi alanında büyük uzmanlardan olan İtalyan tarihçi Fabio L. Grassi, bu kitabı; 19. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu ve Kafkasya tarihinin ciddi, güvenilir ve mümkün olduğunca kapsayıcı bir anlatımının oluşturulması amacıyla büyük emek vererek hazırladı. Özellikle Batı Kafkasya’nın Müslüman halklarının Osmanlı İmparatorluğu’na zorunlu göçünün yaşandığı ve 19. yüzyılın yedinci on yılında kitlesel ve dramatik boyutlara ulaşan bu göçün merkezî ve yerel idareciler tarafından yönetilme biçimini içeren tarihi dönemi makul bir biçimde okura anlatmak isteyen Fabio L. Grassi, böylece, çağdaş Türk ulusunu oluşturan önemli bir unsuru ortaya koymayı arzuluyor.

Halen Roma Sapienza Üniversitesi’nde Doğu Avrupa Tarihi Bölümü’nde öğretim üyesi olan Grassi, “İran ve Türki Coğrafyaları Rektör Danışmanlığı” görevini sürdürmekte, Avrasya Tarihi, Türk Dili ve Çağdaş Tarih dersleri vermektedir. 60’ı aşkın bilimsel yayınları arasında “İtalya ve Türk Sorunu 1919-1923 - Kamuoyu ve Dış Politika”, “Atatürk”, “Türk-İtalyan İlişkilerinde Az Bilinenler” en önemlilerindendir.

Fabio L. Grassi, “Yeni Bir Vatan - Çerkeslerin Osmanlı İmparatorluğu’na Zorunlu Göçü (1864)” kitabının önsözünde şunları belirtmektedir: “Neticede, uzun bir süreç olan Rus yayılmacılığının yapısal öğeleri, Rus asıllı olmayan halkların direniş, nihai yenilgi, teslimiyet ve çoğunlukla demografik yıkımıdır.

Karadeniz’den Kafkasya’ya uzanan coğrafyaya baktığımızda ise önemli ve özel bir unsura dikkat çekmek gerekiyor: bu halkların çok büyük kısımlarının, az ya da çok zorunlu olarak Osmanlı İmparatorluğu’na doğru göç etmeleri Bu zorunlu göçe bağlı olaylar ise Osmanlı yetkililer tarafından söz konusu kavimleri yerleştirme, Osmanlı topraklarında Müslüman nüfusun oranının artması ve modern anlayışta doğma sürecinde bulunan Türk ulusuyla mültecilerin kaynaş(tırıl)ması eylemleridir.”
Kaynak: İHA