'Şiir Medeniyeti' Albümü Tanıtıldı

Şiir yorumcusu Tuncer: 'Binlerce gazelin içinde dolaşıp orijinal nüshalarına ulaşmaya çalıştık. Manaları denk düşen şiirle gazeli, bunlara yakışan makam ve besteyi bulmaya çalışarak ilerledik. Kendi sahasında bu çapta yapılmış ilk çalışma' 'Güzelliği, adaleti, muhabbeti, zarafeti asırlarca üç kıta ve yedi iklime taşımışız. Sonra birtakım travmalar, kırılmalar yaşamışız ve başkasına taşıdığımızı kendimiz de kaybetmişiz. Bugün birilerine bir şeyler söylemek istiyoruz. Bunu söylemek için önce kim olduğumuzu hatırlamamız lazım'

Divan edebiyatının üç büyük ismi Fuzuli, Baki ve Taşlıcalı Yahya'nın şiirleri Serdar Tuncer'in yorumuyla albüm haline getirildi.

'Şiir Medeniyeti' adlı albümün tanıtım konseri, Cemal Reşit Rey Konser Salonunda gerçekleştirildi.

Sunucu ve şiir yorumcusu Tuncer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, albümleri hazırlarken çok titiz çalıştıklarını söyledi.

O günlerin asaletini bugüne taşımak istediklerini aktaran Tuncer, 'Binlerce gazelin içinde dolaşıp orijinal nüshalarına ulaşmaya çalıştık. Manaları denk düşen şiirle gazeli, bunlara yakışan makam ve besteyi bulmaya çalışarak ilerledik. Kendi sahasında bu çapta yapılmış ilk çalışma. Bu eserleri okuyan pek kimseyi bulamıyoruz maalesef. Bizim de derdimiz arşiv niteliğinde bir işe imza atmaktı.' diye konuştu.

- 'Mütevazı bir çalışma'

Tuncer, Türkiye'nin büyük bir medeniyet tasavvurunun varisi olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

'Güzelliği, adaleti, muhabbeti, zarafeti asırlarca üç kıta ve yedi iklime taşımışız. Sonra birtakım travmalar, kırılmalar yaşamışız ve başkasına taşıdığımızı kendimiz de kaybetmişiz. Kaybetmemizle birlikte kendimiz de kaybolmuşuz. Bugün birilerine bir şeyler söylemek istiyoruz. Bunu söylemek için önce kim olduğumuzu hatırlamamız lazım. Kim olduğumuzu nasıl hatırlayacağız? Selimiye Camisi'nin kubbesi bize bir işaret olacak. Baki'nin şiiri bize bir şeylerden haber verecek. Akşemsettin'in nazarı bize kim olduğumuzu hatırlatacak. Itri'nin bestesi, Yesari'nin hattı kendimizi toparlamamızı sağlayacak.'

Albümün kapak tasarımı ve kitapçık içeriğinin de dikkat çektiğine değinen Tuncer, 'Yeryüzüne yeniden büyük medeniyeti üfleme iddiasındaki büyük milletin, bu yürüyüşüne küçük bir katkı sunmak amacıyla hazırlanmış mütevazı bir çalışma.' ifadesini kullandı.

Birçok davetlinin katıldığı konserde Serdar Tuncer Fuzuli, Baki ve Taşlıcalı Yahya'dan 3'er şiir yorumladı.

Eser aralarında şiirlerin şerhini de yapan Tuncer'e sahnede 7 kişiden oluşan orkestra eşlik etti.

- Müzikler ünlü bestekarlardan

'Şiir Medeniyeti' albümü, Prof. Dr. Sadettin Ökten, Doç. Dr. Murat Salim Tokaç, Ömer Tuğrul İnançer, Hayati İnanç, Savaş Barkçin ve Emrah Gökçe'nin danışmanlığıyla 6 ayda hazırlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TİKA'nın destekleriyle hazırlanan 3 albümlük sette Fuzuli, Baki ve Taşlıcalı Yahya'nın 12'şer eserine yer veriliyor.

'Akiss Prodüksiyon' etiketiyle piyasaya çıkan albümde, her bir şiir için Farabi, Neyzen Emin Dede, Tanburi Büyük Osman Bey, Dede Efendi, Tanburi Cemil Bey, Itri ve İsmail Hakkı Bey gibi birçok bestekarın farklı eserleri kullanılıyor.

Şiirlerin hem orijinal hali, hem günümüz Türkçesine çevrilmiş halinin yer aldığı albüm kitapçığında ise eserleri yorumlanan şairlerin kısa öz geçmişleri de yer alıyor.
Kaynak: AA