Philips'in 'Türkiye Sağlık Trendleri Araştırması'

Araştırmaya göre, toplumun yüzde 78'i sağlık durumundan memnun Philips Türkiye Üst Yöneticisi Karabatak: 'Türkiye'de nüfusun yüzde 33'ü obez ya da kilolu, 7 milyondan fazla diyabet hastası var ve her yıl 300 binden fazla kalp krizi vakası görülüyor' 'Philips olarak 2025 yılına kadar dünyada 3 milyar kişinin yaşamını iyileştiren bir şirket olma hedefiyle ilerliyoruz'.

Philips Türkiye'nin Ipsos iş birliği ile gerçekleştirdiği 'Türkiye Sağlık Trendleri Araştırması'na göre, toplumun yüzde 78'i mevcut sağlık durumundan memnun olduğunu belirtiyor.

Ipsos'un Philips Türkiye için 12 ilden bin 209 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırma, İstanbul'da düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Araştırmaya göre, toplumun yüzde 78'i mevcut sağlık durumundan memnun olduğunu belirtirken, yüzde 72'si sağlık durumunun hayat kalitesini olumlu etkilediğini düşünüyor. Yüzde 86'sı ise sağlıklı olmak adına çaba gösteriyor.

Yemek yeme alışkanlıklarını sağlıklı yaşam kavramı ile özdeşleştiren katılımcıların yüzde 67'si ev yemeği tercih ediyor. Yüzde 54'ü ise her gün taze meyve/sebze suyu tüketmeye özen gösteriyor.

Araştırmaya göre, toplumun yüzde 53'ü bakımsız olduğunda kendini sağlıksız hissederken, yüzde 73'ü kilosundan memnun, yüzde 84'ü ise kilosunu kayıt altına alıyor.

Katılımcılara göre yüzde 70 ile stres, sağlığı olumsuz etkileyen en önemli faktörlerin başında geliyor. Hava kirliliği, sigara-tütün kullanımı, düzensiz beslenme, hareketsizlik ve uykusuzluk diğer olumsuz faktörler arasında sıralandı.

Ev temizliği ve evdeki temiz hava ise sağlıklı yaşamı yüzde 70 oranla olumlu yönde etkiliyor.

- Sağlığı yönetmesi açısından teknoloji yardımcı olabilir

Teknolojinin sağlıktaki rolüne ilişkin bilgiler içeren araştırma sonuçlarına göre, toplumun yüzde 65'i sağlığını yönetmesi açısından teknolojinin yardımcı olabileceğini düşünüyor.

Katılımcıların yüzde 55'i sağlık alanındaki teknolojik gelişmelerin insan ömrünü uzattığını düşünürken, yüzde 44'ü de gittiği hastanelerin teknolojik ekipmanlarının güncel ve gelişmiş olmasına dikkat ediyor.

Araştırmaya göre, çalışmalar, kronik rahatsızlığı olan ya da hastalıktan sonraki iyileşme evresini geçirmekte olan hastalar için evde bakımın olumlu katkıları bulunduğunu, bunun genel sağlık maliyetlerini düşürmeye yardımcı olduğunu ortaya çıkartıyor.

- 'Türkiye'de sağlık alanındaki riskleri kolayca görebiliyoruz'

Philips Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Haluk Karabatak, araştırmanın tanıtıldığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, günümüzde dünyanın, sağlıklı yaşam ve hayatı iyileştiren ekonomiler üzerinde yükseldiğini, insanların bilinçlendiğini ve sağlıklarıyla her geçen gün daha fazla ilgilenir hale geldiğini, değer odaklı sağlık sistemine geçişin hızla arttığını söyledi.

Karabatak, sağlık alanında daha az maliyetli bakıma ve dijitalleşmeye yönelik bir trend olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

'Philips olarak 2025 yılına kadar dünyada 3 milyar kişinin yaşamını iyileştiren bir şirket olma hedefiyle ilerliyoruz. Bu strateji doğrultusunda küresel çapta sağlık alanında birçok araştırma yapıyoruz. Biz de Türkiye'de Ipsos ile birlikte sağlık trendlerini sorgulayan, halkımızın sağlığa bakışını ortaya koyan ve nabzını tutan bir çalışma yaptık. Türkiye'de nüfusun yüzde 33'ü obez ya da kilolu, 7 milyondan fazla diyabet hastası var ve her yıl 300 binden fazla kalp krizi vakası görülüyor. Bu rakamlara baktığımızda Türkiye'de sağlık alanındaki riskleri kolayca görebiliyoruz. Sağlık trendlerine yönelik yaptığımız araştırma ile biz de bu farkındalığı artırmayı hedefledik. Philips olarak bu alanda çalışmaya ve inovatif çözümler sunmaya devam edeceğiz.'

Philips Personal Health Genel Müdürü Milena Elmasoğlu da artık sağlık denilince akla sadece tedavi ve hastane sürecinin gelmediğini ifade ederek, 'Sağlıklı ve iyi bir yaşama ulaşmak, her gün verdiğimiz küçük kararlarla, attığımız doğru adımlarla, kişisel sağlığımızı kontrol ederek ve önlem alarak mümkün olabilir.' dedi.

Kaynak: AA