Orman Yangınları Komisyon Toplantısı

Afyonkarahisar Valisi Aziz Yıldırım, 'Yangın varsa, mücadelede gerekli diye düşünüyoruz. Doğal yollarla çıkan bazı orman yangınları bazen faydalı da oluyor. Arazinin temizlenmesi açısından faydalıdır. Ama biz arzu ediyoruz ki insan eliyle çıkan yangınlar olmasın.' dedi.

Afyonkarahisar Orman Yangınları Komisyonu toplantısı Vali Aziz Yıldırım başkanlığında, Orman İşletme Müdürlüğü Köroğlubeli Yangın Müdahale İstasyonu'nda yapıldı.

Toplantıda konuşan Yıldırım, orman yangınlarının büyük bir bölümünün insan kaynaklı olduğunu belirtti.

Yangınların yaşanmaması için her yıl yangın sezonu başlamadan gerekli önlemlerin alınması amacıyla ilgili tüm kurumların katılımıyla yapılan toplantıların yangınların önlenmesi açısından başarılı sonuçlar verdiğini ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

'Yangın varsa, mücadele de gerekli diye düşünüyoruz. Doğal yollarla çıkan bazı orman yangınları bazen faydalı da oluyor. Arazinin temizlenmesi açısından faydalıdır. Ama biz arzu ediyoruz ki insan eliyle çıkan yangınlar olmasın. Ormanlarımız ve yeşil alanlarımız heba olmasın. Ormanlarımız çok büyük kıymet. Bunlar hayatın varlığının göstergesi. O yüzden bunları en iyi şekilde koruma gayreti içindeyiz. Ormanları korumak, sadece orman teşkilatının görevi değil. Ormanlarımızı korumak hepimizin görevidir. Çünkü ormanlarımız hem doğanın süsü, hem bir devletin, bir ülkenin bir toprağın zenginliğidir. Peygamberimiz 'Kıyamet kopacağını bilseniz bile elinizdeki fidanı dikiniz' diye buyurmuştur. Bir fidan dikmek, o fidana sahip olmak, bu kadar kıymetli iken, elimizdeki ormanları, yeşil alanları korumanın önemini sizlerin takdirine bırakıyorum. Ormanlarımız içinde bulundurduğu biyolojik çeşitlilik ile hayatımızın bir parçasıdır.'

Toplantıda ormanlarla ilgili bir sunum gerçekleştiren Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Temel, Afyonkarahisar'ın 1. ve 2. derece yangına hassas bölgeler arasında yer aldığını belirtti.

Temel, 'Son 10 yıllık rakamlar baz alındığında Afyonkarahisar'da ortalama 18 yangın meydana geliyor. Ortalama zarar gören alan miktarı ile 25.5 hektardır. 2016 yılında meydana gelen 34 orman yangınında 21 hektar ormanlık alan zarar görmüştür' diye konuştu.

Toplantıda orman yangınlarıyla mücadelede ilgili kurumların alacağı görevler açıklandı.

Toplantıya, Vali Yıldırım ve Bölge Müdürü Temel'in yanında Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Şahin Kılıçaslan, İl Jandarma Komutanı Albay Orhan Sırma, Emniyet Müdür Vekili Bülent Erkan, Meteoroloji Bölge Müdürü Alper Akçakaya, Doğa Koruma ve Mili Parklar Bölge Müdürü Mahmut Temel ile ilgili kurumların müdürleri katıldı.

Kaynak: AA