'Mucize Bitki'nin Meşakkati Başladı

Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve 49 çiftçi tarafından 53 dekarda üretimi yapılan safranın ot temizleme işi, işçiler tarafından elle yapılıyor Safran üreticisi Yılmaz: 'Tarla ekin ekmiş gibi tamamen ot. Bu ayın sonuna doğru safranların üst çiçekleri olan lifler kuruyacak. Onlar kuruyacağı için otları ayıklıyoruz, bu işlem 810 gün sürer'

ERSİN TURAN - Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen safran bitkisinin ekimi öncesi en zahmetli işi olan ot temizleme çalışmaları başladı.

Safranbolu'da ekimi ağustos sonu ve eylül ayının ilk haftasında yapılan safranın hasadı ise ekim ve kasım aylarında bitki 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde gerçekleştiriliyor. Ekildiği ilk yıldan itibaren 3 yıl ürün veren safran soğanları, daha sonra yavru vermesi nedeniyle topraktan sökülüyor. Birbirinden ayrılan soğanlar, daha sonra yeniden toprakla buluşturuluyor.

Mor renkli ve hoş kokulu çiçekler açan safran, boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda sektörü gibi birçok alanda kullanıldığı için 'mucize bitki' olarak adlandırılıyor.

Safranın en zahmetli işi olan olan ot temizleme çalışmaları ise havaların ısındığı mayıs ayında işçiler tarafından elle yapılıyor.

Safran üretimi yapan İsmail Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baharın gelmesi ve hava şartlarının düzelmesiyle ot temizleme çalışmalarının başladığını söyledi.

Safranın hayvan gübresiyle ekilmesi nedeniyle çok fazla ot çıktığını ifade eden Yılmaz, 'Tarla ekin ekmiş gibi tamamen ot. Bu ayın sonuna doğru safranların üst çiçekleri olan lifler kuruyacak. Onlar kuruyacağı için otları ayıklıyoruz, bu işlem 8-10 gün sürer. 15-20 çalışanla toplamaya devam ediyoruz.' diye konuştu.

- Safranın her şeyi para

Otların elle temizlenmesi gerektiğini aktaran Yılmaz, 'Otlar tamamen insan gücüyle temizleniyor, mekanizeyle yapılacak iş değil çünkü aralarında safranlar var onların yıpranmaması gerekiyor. Zor kısmı bu. Senede 2-3 defa yapıyoruz. Şu an ot ayıklama dönemi, ağustos ayında ve çiçek döneminden önce de yapacağız.' ifadelerini kullandı.

Yılmaz, 12-13 dönüm safran ekimi yaptıklarını, bu yıl kendi tarlasının söküm yılı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

'Safran soğanı, üç yılda bir tarladan sökülüyor. Biz üç yıl önce ağustos ayında ektik, haziran ayında söküm yapacağız. Soğanlar yavruluyor, bulunduğu bölgeye sıkışıyorlar, iri olmuyor, çiçek verme de azalıyor. Bu sene en verimli yılımız, bu sene çiçeği aldıktan sonra sökeceğiz, ya alanı biraz büyüteceğiz ya da soğanın birazını satacağız. Safranın her şeyini satıyoruz. Mor yapraklarını, sarı, kırmızı lifleri ve soğanı dahil her şeyi para ediyor.'

Safran tarlasında çalışan Ayşe Eken de safran ekiminin kolaylıkları ve zorlukları olduğunu anlatarak, 'Çamurda zor oluyor, kurak olduğu zaman kolay oluyor. Otları ellerimizle ve çapayla diplerinden çıkarıyoruz. Çıkarmazsak aynı yerde çıkıyor.' dedi.
Kaynak: AA