İstanbul TALKS Fintech 2017 Konferansı

Garanti Bankası Genel Müdürü Erbil: 'İnovasyonu banka içinde yapmak için çaba sarf ediyoruz. Dışarıdaki inovasyonlara da her zaman kapımız açık. Yeter ki kazankazan şeklinde yapalım' QNB Finansbank Genel Müdürü Güzeloğlu: 'Finansal sektör ve diğer sektörlerin baş etmesi gereken konu, yeni teknolojilerin çalışanların işinden etmesidir'

Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, inovasyonu banka içinde yapmak için çaba sarf ettiklerini belirterek, 'Dışarıdaki inovasyonlara da her zaman kapımız açık. Yeter ki kazan-kazan şeklinde yapalım.' dedi.

Erbil, İstanbul TALKS Fintech 2017 Konferansı kapsamında düzenlenen 'Bankacılığın Dünü, Bugünü ve Yarını' başlıklı panelde yaptığı konuşmada, hem bankalara hem de fintech'lere ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, eskiden olmayan ancak son 5 yılda insanların hayatına hızla giren fintech ve benzeri şirketlerle artık rekabet içinde olduklarını söyledi.

Gelişen teknolojiler ve yeni neslin iş yapış şekillerindeki değişikliklerin bankacılık sektörünün önündeki engellerin başında geldiğini belirten Erbil, 'Big data ile ilgili çok konuşuluyor ama dünyada şu ana kadar yapılanlar belki de yapılacakların yüzde 1'i bile değil. Biz bankalarda, datanın gücünü kullanarak müşterilerin ihtiyaçları ve tercihlerine yönelik modellemelerle onlara yeni ürünler sunuyoruz. Bizde 15 milyon müşteri ve 10 milyon kredi kartı var. 4,5-5 milyon mobil müşterimiz bulunuyor. Çok data var. Buradaki sorun, bu verileri doğru analiz etmek ve yerinde sunmak.' ifadelerini kullandı.

Erbil, 'fintech'ler bankalara rakip mi, ortak mı?' sorusu üzerine şunları kaydetti:

“Fintech'ler bize rakip mi? Evet... Ortak mı? Evet... Fintech'ler, bizim değer zincirimizdeki bir müşterimizin sıkıntılı noktasını bulup ona çözüm üretebiliyor. O çözümü tamamlar ve iş modeli haline getirip iş birliği yaparsa ortak oluruz. Ama hedeflediği nokta, benim değerimi almaksa o zaman rakip oluruz. Bizlerin daha çok kazan-kazan modeli üzerine çözümler üretecek ortaklık yapmamız gerekir. Bizlerin üstün olduğu başlıca iki özellik var. Birincisi, regülasyonlarla baş etme konusunda daha tecrübeliyiz. Burası fintech'lerin çok alışık olmadığı bir dünya. İkincisi de güven. İnovasyonu banka içinde yapmak için çaba sarf ediyoruz. Dışarıdaki inovasyonlara da her zaman kapımız açık. Yeter ki kazan-kazan şeklinde yapalım.”

- 'Fintech'lerin bankalara rakip olduklarını düşünmüyorum'

QNB Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu da teknolojinin çok hızlı değiştiğini, 'bilinmeyen bilinmeyenler (unknown-unknown)' olduğunu, 5-10 yıl içinde insanları nelerin bekleyeceğine ilişkin pek bir bilgi bulunmadığını ifade etti.

Güzeloğlu, her sektörün önündeki birinci zorluğun 'neyin geleceğini bilmemek', ikinci zorluğun kuşaklar arasındaki değişim olduğunu, üçüncü zorluğun ise hem kuşak hem de dijitalleşme ile ilgisi bulunduğunu söyledi.

Yapay zeka ve teknolojideki hızlı değişimin kurumlardan ziyade kurumda çalışanları zor durumda bıraktığına işaret eden Güzeloğlu, 'Bu gelişmeler çalışanları işinden ediyor. Belki de ilerleyen dönemlerde çağrı merkezlerinde çalışanları, şubede çalışanların önemli bir kısmını ve operasyonların bir bölümünü işten etmiş olacak. Dolayısıyla finansal sektör ve diğer sektörlerin baş etmesi gereken konu, yeni teknolojilerin çalışanların işinden etmesidir.' şeklinde konuştu.

Big datanın uzun yıllardır bankaların elinde bulunduğunu, bu verilerin zenginleştirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, Fintech'lerin bankalara rakip olup olmadığına ilişkin de, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Fintech'lerin bankalara rakip olduklarını düşünmüyorum. Tamamlayıcı olabileceklerini düşünüyorum. Çünkü bankalar bir modern yaşamın sütunundan birisidir. Bankalar bir sosyal konsensüsün üzerine inşa edilmiştir. Bankalar değer saklama, borç verme (kredi verme) ve işlem yapan kurumlardır. Regülasyonlar bankacılık sektöründe daha yoğundur. Regülasyona girdiğiniz zaman maliyetler yükselir. Bugün fintech'ler ile bankaları birbirinden ayıran en önemli özellik, fintech'lerdeki regülasyonların banka regülasyonlarından daha rahat olmasıdır.'
Kaynak: AA