İslam Kalkınma Bankası 42. Yıllık Toplantısı

İKB Genel Müdürü Haccac: '57 üye ülke ve Müslüman azınlıkların yaşadığı diğer ülkelerde kalkınma projelerini gerçekleştirmek, üzerimize büyük bir sorumluluk yüklüyor. Bu ağır sorumluluğu yerine getirmemizde güçlü destekleri için üye 57 ülkeye teşekkür ediyorum'

İslam Kalkınma Bankası İcra Kurulu 42. Yıllık Guvernörler Kurulu Toplantısı, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde başladı.

Cidde Hilton Otel'deki açılış programına İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin, İslam Kalkınma Bankası (İKB) Genel Müdürü Bender Haccac, Hazine Müsteşarı Osman Çelik, İKB Gençlik Zirvesi onur konuğu ve Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan, İİT'ye üye ülkelerin ekonomi bakanları, üst düzey yetkililer ve davetliler katıldı.

İKB Genel Müdürü Haccac, açılışta yaptığı konuşmada, şu anda üye ülkelerin 1 milyar 700 milyon olan nüfusunun 2030’da 2 Milyar 200 milyona yükselmesinin beklendiği, artacak olan nüfusun önündeki en önemli sorunun işsizlik ve altyapı sorunu olacağını, İKB olarak üye ülkelerden altyapı projelerine ağırlık vermelerini beklediğini söyledi.

Geçen yıl genel müdür seçildikten sonra ilk etapta banka için 5 yıllık çalışma planı yaptığını ve İKB’nin şimdiye kadar olan ‘kalkınma bankası’ misyonunu bundan sonraki süreçte ‘kalkınma ve kredileme’ olarak belirlediklerini ifade eden Haccac, İKB’nin bundan sonraki süreçte gençlerin ve kadınların kalkınması, iş adamlarını destekleme ve onlara finansman desteği sağlama, iş hayatına yeni bireyler kazandırma gibi alanlarda da çalışmalar yürüteceğini kaydetti.

Haccac konuşmasına şöyle devam etti:

'57 üye ülke ve Müslüman azınlıkların yaşadığı diğer ülkelerde kalkınma projelerini gerçekleştirmek, üzerimize büyük bir sorumluluk yüklüyor. Bu ağır sorumluluğu yerine getirmemizde güçlü destekleri için üye 57 ülkeye teşekkür ediyorum.'

İİT Genel Sekreteri Useymin de İKB’nin, sadece 2016 yılında İİT'ye üye ülkeler arasında ticaretin geliştirilmesi ve altyapı geliştirme projelerine verdiği desteğin 5 milyar doları aştığını, altyapı projelerinin desteklenmesi konusunda İKB’nın önceliklerinin İİT’nin öncelikleri ile uyuştuğunu ve bundan dolayı bankanın bu projelere önem ve öncelik tanıdığını kaydetti.

İİT'nin, çocuk felci ile mücadele, İslami KOBİ projelerinin desteklenmesi, fakirlik ile mücadele, aşı üretimi konusunda destek ve kanser ile mücadele gibi öncelik verdiği konuların, İKB’nin de öncelikle değerlendirmeye aldığı konular arasına yer aldığını söyledi.

Açılış programı, kurucu eski genel müdür Ahmed Muhammed Ali'ye plaket takdimi ile sona erdi.
Kaynak: AA