İşitme Engelini Aşan Çocuklar Konser Verdi

İşitme engeli bulunan ancak gerçekleştirilen koklear implant ameliyatından sonra duyma, konuşma yeteneği kazanarak, müzik eğitimi verilen çocuklardan oluşan koro, sanatçı Selçuk Ural yönetiminde konser verdi.

Engelliler Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte, işitme engeli bulunan ancak gerçekleştirilen koklear implant ameliyatından sonra duyma, konuşma yeteneği kazanarak, müzik eğitimi verilen çocuklardan oluşan koro, sanatçı Selçuk Ural yönetiminde konser verdi.

Medipol Üniversitesi Hastanesinde düzenlenen etkinlikte AA muhabirine açıklama yapan hastanenin Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yıldırım Ahmet Beyazıt, işitme cihazının ameliyatla takıldığı çocuklarda, müzik algısını arttırarak, onların anlama, konuşma yeteneklerini daha hızlı geliştirebildiklerini anlattı.

Müziği de bu bireylere verilen eğitimlerin içine katarak, işitme engelli çocukların hayatta daha başarılı olmalarını sağlayabilmek amacını taşıdıklarını belirten Beyazıt, şunları kaydetti:

'Bu ameliyat yıllardır hem dünyada hem de ülkemizde uygulanan bir ameliyat. Bunu yaptığımızda bu kişiler konuşma açısından normal bir bireyin konuşma seviyesinin yüzde 80-90'ına ulaşabiliyorlar. Esas amacımız müziğin bu bireylerde bir eğitim haline getirilmesidir. İmplant takılı olup müzikle uğraşan bir çocukla, yine implantlı olup müzikle uğraşmayan bir çocuk karşılaştırıldığında, müzikle uğraşanların akademik ve sosyal manada daha yüksek skorlar elde ettiği görülmüş.'

Bu konuda sanatçı Ural'dan kendilerine yardımcı olmaları için ricada bulunduğunu aktaran Beyazıt, böylece projeyi hayata geçirdiklerini ve eylül ayında bir açık hava konseri verileceğini söyledi.

Selçuk Ural da çalışmalara 3 ay önce başladıklarını ve ortaya bir koro çıkardıklarını anlatarak, 'Çalışmalarımız birkaç ay daha devam edecek. Daha sonra bir televizyon konseri vereceğiz ve bu dünyada her yerde yayınlanacak. Çünkü böyle bir şey ilk defa oluyor. Beraberce bu projeye başladık. Epeyce yol katettik.' diye konuştu.

Konsere çocukların aileleri de katıldı.

Kaynak: AA