'Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü' Tanıtım Toplantısı Ankara'da Yapıldı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, fırsat eşitliğini sağlama politikasında daha çok şey yapmak zorunda olduklarını vurguladı.

'Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü' Tanıtım Toplantısı Ankara'da Yapıldı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, bakanlık tarafından düzenlenen "Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü" tanıtım toplantısına katıldı.

Toplantıda konuşan Ersoy, Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü’nün büyük bir emek ve gayretle bugünlere getirildiğini belirterek, “Tüm dünyada bir ilk olma, hem hazırlanış şekli hem kapsama itibariyle bir ilk olma özelliği taşıyan böyle bir çalışma nedeniyle teşekkür ediyorum. Araştırma kadrosunda, proje kadrosunda yer alan bütün mesai arkadaşlarımı ve sivil toplum temsilcilerini canı gönülden kutluyorum. Ülkemizin birçok meselesinde olduğu gibi engellilerimizle ilgili düzenlemelerin de bir devlet meselesi olması, devlet tarafından ele alınması ve devletin bir sorunu haline gelmesi, bütün vatandaşlarımızın, ülkemizin ve dünyanın nimetlerinden eşit ve adil bir şekilde, ayrımcılığa tabi olmadan, hakkaniyet ölçüsünde faydalanabilmesinin sağlanması için devlet politikalarını geliştirilmesi 2000’li yıllardan sonra oluşturulmaya başlamıştır. Engellilerimizin de bu hizmetlerden en iyi şekilde faydalanmasının yolu 2005 yılında yapılan çalışmalarla birlikte daha kuvvetli bir şekilde hissedilir, daha kuvvetli bir şekilde hayatın içine girer olmuştur” ifadelerini kullandı.

“Bütün engelleri kaldırmak adına hükümetlerimizin bundan sonra da vereceği mücadele mutlak bir şekilde devam edecek”

Özellikle engellilerle ilgili mevzuat çalışmalarının bir başlangıç olduğunu vurgulayan Ersoy, “Yine 1950’li yıllarda kullanımı yasaklanan işaret dilinin yeniden resmi bir dil olarak kabul edilmesi 2005’ten sonra olmuştur. Bugün geldiğimiz nokta itibariyle yaptıklarımızı kesinlikle yeterli görmemekle bundan sonra fırsat eşitliğini sağlama politikasında daha çok şey yapmak zorunda olduğumuzun bilincinde, hayatın her alanında bir şekilde dezavantaj yaşayan, bir şekilde karşısında bir engel bulan bütün kardeşlerimizin hayatlarını daha kolaylaştırmak ve önlerindeki bütün engelleri kaldırmak adına hükümetlerimizin bundan sonra da vereceği mücadelenin mutlak bir şekilde devam edeceğini ifade etmek isterim. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulduğundan bu yana bu anlamdaki çalışmaların her birinin hem öncüsü hem koordinatörü olarak yoluna devam etmiştir, bundan sonra da aynı kararlılıkla, hep birlikte toplumumuzun bütün ilgili kesimlerine, bütün sivil toplum kuruluşlarının desteğini alarak bu çalışmalarımıza aynı kararlılıkla devam edeceğimizi ifade etmek istiyorum. Türk İşaret Dili Sözlüğü’nün milletimize ve bütün kullanıcılara hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA