Bakanlıktan, Teknoloji Geliştirme Bölgelerine İlişkin Açıklama

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB) sayısının 66, faal Teknoloji Geliştirme Bölge sayısının ise 54 olduğunu belirtilerek, TGB’lere sağlanan destek, teşvik ve muafiyetlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından Teknoloji Geliştirme Bölgelerine ilişkin yapılan açıklamada; Türkiye’de sanayinin ihracat odaklı ve uluslararası pazarlarda rekabet gücü yüksek bir yapıya kavuşturulabilmesi amacıyla, sanayinin üniversitelerle iş birliği yaparak ürün ve üretim yöntemlerinde yenilik geliştirebilmeleri için araştırma geliştirme faaliyetlerini teşvik edici mevcut mekanizmaların daha da etkinleştirilmesi ve yenilikçi firmaların katma değeri yüksek ürünler üretmelerinin sağlanmasının bakanlığın orta vadedeki sanayileşme stratejisinin önceliğini oluşturmakta olduğu bildirildi.

Açıklamada, özellikle son yıllarda bilimsel bilginin teknolojinin hizmetine en kısa sürede sunulabilmesinin önemi göz önüne alınarak, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde üniversite, araştırma kurum ve kuruluşları, kamu ve sanayi kesimi arasında işbirliğinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi amacıyla çok sayıda bilim ve teknoloji parkları, (Teknoloji Geliştirme Bölgeleri-Teknokentler) oluşturulduğu kaydedildi. Teknolojik yeniliklerin ekonomide giderek artan önemi karşısında Türkiye’de teknokentlerin sayısının giderek artmakta olduğunun belirtildiği açıklamaya şöyle devam edildi:

“Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ülkelerin kalkınmasında ve refah düzeyinin artırılmasında en önemli yapı taşlarından biridir. Bu çerçevede; teknolojik bağımsızlığı en aza indirmek ve sanayicimizin ihtiyaç duyduğu teknolojiyi üniversite sanayi iş birliği çerçevesinde gerçekleştirmek üzere ülkemizde 66 adet Teknoloji Geliştirme Bölgesi ilan edilmiş, bu bölgelerden 54’ünde Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri yürütülmektedir. Bu nedenle, Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin ülke genelinde yaygınlaştırılması temel hedef olmalıdır.”

Osmaniye Teknoloji Geliştirme Bölgesi kuruluşu ile Türkiye’deki Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin sayısının 66 olduğu ifade edilirken, konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararının 06/05/2017 tarihli 30058 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği hatırlatılarak, “Osmaniye Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin kurulması ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin sayısı 66 olmuştur. TGB 14 bin 118,15 metrekare yüz ölçümündeki bölge alanı OSB içerisindedir” denildi. Ayrıca, faal Teknoloji Geliştirme Bölgesi sayısının 54 olduğu bilgisi verildi.



“Ankara Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi faaliyete geçmiştir”

Ankara Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesinin kuruluşuna ilişkin, Bakanlar Kurulu kararının da, 10/08/2014 tarih ve 29084 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Bölgede yapımına başlanılmış olan 75 bin 200,05 metrekare inşaat alanlı İdare Binası ve Kuluçka Merkezi inşaatına; 2016 yılında 200 bin TL, 2017 yılında ise; 3 milyon 691 bin TL olmak üzere 3 milyon 891 bin TL hibe destek verilmiştir. İnşaat faaliyetleri tamamlanan bölge 08 Mayıs 2017 tarihinde faaliyete geçmiştir.”

Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde sağlanan destek, teşvik ve muafiyetler

Yönetici şirketlere sağlanan destek, teşvik ve muafiyetler:

“Bölgelerin kurulması için gerekli idare binası, kuluçka merkezi ve altyapı inşası ile ilgili giderlerin yönetici şirket tarafından karşılanamayan kısmı, yardım amacıyla Bakanlık bütçesine konulan ödenekle sınırlı olmak üzere karşılanabilir. AR-GE ve yenilik faaliyetlerini desteklemeye yönelik yönetici şirketçe yürütülen veya yürütülecek kuluçka programları, teknoloji transfer ofisi hizmetleri ve teknoloji işbirliği programları ile ilgili giderlerin, yönetici şirketçe karşılanamayan kısmı, yardım amacıyla Bakanlık bütçesine konulan ödenekle sınırlı olmak üzere karşılanabilir. Yönetici şirket, bu Kanunun uygulanması ile ilgili olarak düzenlenen kağıtlardan ve yapılan işlemlerden dolayı damga vergisi ve harçtan muaftır. Atık su arıtma tesisi işleten bölgelerden, belediyelerce atık su bedeli alınmaz. Yönetici şirketin 4691 sayılı Kanunun uygulanması kapsamında elde ettiği kazançlar 31 Kasım 2023 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulmaktadır. Bu Kanun kapsamına giren Bölgelerdeki faaliyetlerde; 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 3/12/2010 tarihli ve 6085 sayılı Sayıştay Kanunu, 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ile 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri uygulanmaz. Hazineye ait taşınmazlar için, Maliye Bakanlığı tarafından yönetici şirket lehine ilk beş yılı bedelsiz olarak, devam eden yıllar için yatırım konusu taşınmazın emlak vergi değerinin binde ikisi karşılığında irtifak hakkı tesis edilmekte veya kullanma izni verilmektedir. İrtifak hakkı veya kullanma izni verilenlerden hasılat payı alınmamaktadır.”

Girişimci firmalara sağlanan destek, teşvik ve muafiyetler:

“Bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu Bölgedeki yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 31 Kasım 2023 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulmaktadır. Bu süre içerisinde münhasıran bu Bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetleri de katma değer vergisinden muaf tutulmaktadır. Teknolojik ürünün, yönetici şirketin uygun bulması ve Bakanlığın izin vermesi ile bölgede yatırımı yapılabilmektedir.”

Ar-Ge ve destek personeline sağlanan destek, teşvik ve muafiyetler:

“Bölgede çalışan Ar-Ge personelinin, ayrıca Ar-Ge personelinin yüzde onunu geçmeyecek şekilde Ar-Ge Destek personelinin de bu görevleri ile ilgili ücretleri 31 Kasım 2023 tarihine kadar her türlü vergiden muaf tutulmaktadır. Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde bulunan personelin sigorta primi işveren hissesinin yüzde 50’si 5746 sayılı Kanun kapsamında desteklenmektedir. Ar-Ge projesi kapsamında çalışan Ar-Ge personelinin, bölgede yürüttüğü görevle ilgili olarak yönetici şirketin onayı ile bölge dışında geçirmesi gereken süreye ait ücretleri gelir vergisi kapsamı dışında tutulmaktadır.”

Öğretim üyelerine sağlanan destek, teşvik ve muafiyetler:

“Bölgelerde görevlendirilen öğretim üyelerinin bölgede elde edecekleri gelirler, üniversite döner sermaye kapsamı dışında tutulmaktadır. Öğretim elemanları, üniversite yönetim kurulu izni ile yaptıkları araştırmalarının sonuçlarını ticarileştirmek amacı ile bu bölgelerde şirket kurabilmekte, kurulu bir şirkete ortak olabilmekte ve/veya bu şirketlerin yönetiminde görev alabilmektedir. bölgede yer alan faaliyetlerde idari personel olarak hizmetine ihtiyaç duyulan kamu kurum ve kuruluşları ile üniversite personelinin, yönetici şirkette görevlendirilmeleri sağlanmaktadır.”
Kaynak: İHA