Annesiz Kalan Karaca Yavruları İnek Sütüyle Besleniyor

Ordu'da çeşitli nedenlerle annelerinden ayrı kalan birkaç günlük karaca yavruları inek sütüyle büyütülüyor Veteriner Hekim Yeşilkaş: 'Başta inek sütünü belirli oranda sulandırarak bunu mama yardımıyla karacalara içiriyoruz. Bunun dışında ek olarak keçi maması temin ediyoruz' 'Vatandaşlarımız belki iyi niyetle yavru karacaları alıp bize getiriyor ama bu bazen yavru karacaların annelerinden kopmasına neden oluyor'

HAYATİ AKÇAY - Ordu'da çeşitli nedenlerle annelerinden ayrı düşen ve henüz birkaç günlük olan karaca yavruları inek sütüyle besleniyor.

Kentin çeşitli bölgelerinde doğal ortamda dünyaya geldikten sonra annelerinden ayrı kalan ve vatandaşlar tarafından bulunan karaca yavruları, Ulubey ilçesindeki Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı bakım merkezine getiriliyor.

Burada Veteriner Hekim Eren Yeşilkaş tarafından bakıma alınan karaca yavruları üç aylık olana kadar inek sütüyle besleniyor.

Biberonla verilen inek sütünü günde üç kez içen yavruların hayatta kalmaları sağlanırken, daha sonra görevliler tarafından doğal ortama salınıyor.

Yeşilkaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karaca yavrularının genellikle birkaç günlük iken anneleri tarafından terk edildiğini söyledi. Yeşilkaş, bazı anne karacaların çeşitli nedenlerle öldürülmesi nedeniyle yavrularının sahipsiz kaldığını anlatan Yeşilkaş, yavruların bazılarının annelerinden ayrılmasına da bilinçsiz vatandaşların yol açtığını kaydetti.

Karacaların doğum zamanının mayıs ve haziran olduğunu, merkeze bu aylarda getirilen karaca yavrularının sayısının arttığını belirten Yeşilkaş, 'Bu karacaların erişkin anneleri olmadığı için başta inek sütünü belirli oranda sulandırarak bunu mama yardımıyla karacalara içiriyoruz. Bunun dışında ek olarak keçi maması temin ediyoruz. Bu mamayı da karacalara yedirip hayatta kalmalarını sağlıyoruz. Maalesef anne sütü almayan bazı hayvanların yaşama şansı çok düşük. Biz yine de elimizden geldiğince bu yavruları yaşatmaya çalışıyoruz.' dedi.

Yeşilkaş, şu anda merkezdeki 4 karaca yavrusunun bakımının sürdüğünü, büyütüp besledikleri karacaları daha sonra doğal ortamlarına saldıklarını aktardı.

- Vatandaşlara 'yavru karaca' uyarısı

Yeşilkaş, vatandaşların buldukları yavru karacaları hemen bakım merkezine getirmelerinin doğru olmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

'Vatandaşlarımız bahçelerinde ot biçerken makinenin sesinden rahatsız olan anne karaca ikiz doğurduğu yavrunun bir tanesini alıp kaçıyor. Ancak bu sırada vatandaşlarımız gördükleri yavru karacayı hemen yerinden alarak bize getiriyor. Çiftçilerimizin böyle durumda biraz beklemeleri daha doğru olacaktır. Hatta kendileri bir süre bahçede çalışmazlar ve gürültü yapmazlarsa daha isabetli olabilir. Çünkü anne karaca tehlikenin geçtiğini düşünerek geride bıraktığı karacayı da almaya gelecektir. Ancak vatandaşlarımız tamamen belki iyi niyetle yavru karacaları alıp bize getiriyor ama bu bazen yavru karacaların annelerinden kopmasına neden oluyor.'

Yeşilkaş, merkezlerine gelen karacaların ancak yarısını hayatta tutmayı başardıklarını, bunun için anne sütüne ihtiyaç duyan yavru karacalar konusunda vatandaşların daha duyarlı olmasını beklediklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA