3. Samsun Yöresel Ot Yemekleri̇ Festivali'ne Doğru

3. Samsun Yöresel Ot Yemekleri̇ Festivali'nin 17-21 Mayıs'ta yapılacağı bildirildi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, 'İçinde yaşadığın güzelliklerin farkına var' sloganıyla yola çıkan ve Büyükşehir Belediyesi, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, Samsun Turizmciler Derneği ve Samsun Turizm Altyapı Birliğince gerçekleştirilen festival, Samsun'un yöresel otlarını ve ot yemeklerini tanıtmayı amaçlıyor.

Festivalin diğer bir amacı ise yarışmaya katılan yemeklerin tariflerinin bir kitapta toplanarak, gelecek kuşaklara kalıcı bir kaynak olarak bırakılabilmesi.

Festivalde katılımcılar yöresel otlarla yaptıkları yemek çeşitlerini, doğadan topladıkları ya da bahçelerinde yetişen otları sergileyebilecek, evde yaptıkları reçel ve turşularla da katılabilecek.

Bafra’nın Sürmeli Mahallesi'nde 17 Mayıs'ta başlayacak festivalde katılımcılar, yemeklerinde kullanılacak yenilebilir otları toplamak için yarışacak. Ot toplama yarışmasının yanında 'Fotoğraf makineni kap gel' etkinliği kapsamında doğada fotoğraf çekme teknikleri, fotoğraf eğitmenleri gözetiminde gerçekleştirilecek.

Festivalin ikinci gününde ot toplama yarışmasının ikinci etabı Ondokuzmayıs ilçesi Yörükler Mahallesi ile Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde gerçekleştirilecek. Etkinlikte çocuklarla doğada resim, şiir kompozisyon ve doğada fotoğraf çekme etkinliği de yapılacak.

Festivalin yemek yarışması, 19 Mayıs günü Sevgi Gölü etrafında kurulan stantlarda gerçekleştirilecek. Katılımcıların bölgeye özgü otlardan yaptığı ot yemekleri jürinin beğenisine sunulacak.

Aynı gün 'Bereket tenceresi' etkinliğinde usta aşçıların gözetiminde 65 çeşit ot kavurması yemeği hazırlanarak konuklara ikram edilecek. Usta şefler canlı mutfak bölümünde özel yemekleri izleyicilerle birlikte hazırlayacaklar.

Festivalin 21 Mayıs'taki son gününde ise Samsun’un dört farklı turizm güzelliklerini barındıran bölgelere gezi planlandı. Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, Ayvacık Baraj Gölü, Terme Miliç Tabiat Parkı gezileri düzenlenecek.

Kaynak: AA