Venezuela'daki Olaylar

AB Dış İlişkiler Konseyi bildirisi: 'Şiddet ve güç kullanımı, ülkedeki krizi çözmeyecektir. Barışçıl gösteri yapma dahil olmak üzere halkın temel haklarına saygı gösterilmeli. Tüm tarafların şiddet eylemlerinden kaçınmaları çok önemli'

Avrupa Birliği (AB), Venezuela'da barışçıl gösteri yapma dahil olmak üzere halkının temel haklarına saygı gösterilmesi ve tüm tarafların şiddet eylemlerinden kaçınması çağrısı yaptı.

AB Dış İlişkiler Konseyi, Venezuela ile ilgili bir bildiriyi kabul etti. Bildiride, ülkede siyasi kutuplaşmanın arttığı, ekonomik ve sosyal durumun daha da kötüleştiği ve artan şiddetin çok sayıda ölüm ve yaralanmaya neden olduğuna işaret edildi.

Şiddet ve güç kullanımının ülkedeki krizi çözümlemeyeceği vurgulanan bildiride, 'Barışçıl gösteri yapma dahil olmak üzere, Venezuela halkının temel haklarına saygı gösterilmeli. Tüm tarafların şiddet eylemlerinden kaçınmaları çok önemli.' denildi.

- 'Olası tüm araçları kullanmaya hazırız'

Bildiride, AB'nin Venezuela'daki tüm siyasi aktörler ve kurumların, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına tam saygı, güçler ayrılığı ile bir seçim takvimi belirlenmesi temelinde, ülkedeki krizin çözümüne yönelik yapıcı bir şekilde çalışmasını beklediği vurgulandı. Bildiride, ayrıca 'AB'nin barışçıl ve demokratik çözüme ulaşılması için yardım yapmayı taahhüt ettiği, bu amaçla bölgesel ve uluslararası çabaları desteklemek için tüm olası araçları kullanmaya hazır olduğu' ifade edildi.

- Ülkedeki olaylar

Venezuela'da gıda kıtlığı, yüksek enflasyon ve artan suç oranlarından kaynaklanan toplumsal hoşnutsuzluk, Devlet Başkanı Nicolas Maduro liderliğindeki hükümetin kontrol ettiği Anayasa Mahkemesinin, 31 Mart'ta Kongrenin yetkilerini elinden aldığını açıklamasıyla sokak protestolarına dönüşmüştü.

Mahkeme kararını ülkeyi diktatörlüğe götürme yönünde yeni bir adım olarak niteleyen protestocular, hükümetin istifası ve seçime gidilmesi talebiyle sokağa dökülmüştü. Maduro, mahkemenin kararını geri çekmesine rağmen devam eden protestolar karşısında 1 Mayıs'ta Anayasayı yeniden yazacak özel bir meclis toplanması için girişim başlatmış, bu adım protestoların daha da artmasına yol açmıştı.

Ülkede nisan ayı başından bu yana devam eden hükümet karşıtı gösterilerde 38 kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık bin kişi yaralanmıştı. Protestolarda şimdiye kadar bin 300'den fazla kişi gözaltına alındı.
Kaynak: AA