Terör Yıktı, KOSGEB Yaptı

Siirt’ten giderek 2002 yılında Şırnak’a yerleşen ve burada başladığı mobilya dekorasyon işini her geçen gün büyüterek, komşu ülkelere ihracata başlayan Memiş Ekinci, terör yüzünden her şeyini geride bırakıp, Siirt’e döndü. Burada aylarca işsiz gezen Ekinci, KOSGEB sayesinde yeniden hayata tutundu.

Terör Yıktı, KOSGEB Yaptı
Siirt’ten Şırnak’a 2002’de yılında göç eden ve mobilya dekorasyon işiyle uğraşan Memiş Ekinci (45), 13 yılda işlerini büyüterek, Türkiye’nin çeşitli illerine ve başta Irak olmak üzere, komşu ülkelere ihracat yapmaya başladı.

Ancak 2015 yılında başlayan terör olayları, kentteki birçok yatırımcı gibi Ekinci’yi de etkiledi. Ekinci, terör örgütü PKK’nın hendek ve barikat politikası yüzünden tüm yatırımını geride bırakıp, memleketi Siirt’e döndü. İşveren durumundayken, memleketinde aylarca iş arayan Ekinci, çareyi devlet kapısını çalmakta buldu. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) İl Müdürlüğüne hibe için başvuran Ekinci, iş fikri kabul edilince 50 bin lira hibe ve 100 bin lira faizsiz kredi desteği aldı. Bunun üzerine vakit kaybetmeden kolları sıvayan Ekinci, hemen bir mobilya atölyesi açtı. Siirt’te ilk kez bombeli mutfak dolabı üretimi yapan Ekinci yoğun taleple karşılaşırken, hayatı yeniden değişti.

“İşlerimi büyütmeyi hedefliyorum”

Yıllar önce işsizlikten dolayı gittiği Şırnak’ta düzen kurduğunu ve işlerinin çok iyi olduğunu anlatan Ekinci, terör olayları yüzünden her şeyini yitirdiğini aktardı. Ekinci, "Siirt doğumluyum. Yıllar önce işsizlikten dolayı gittiğim Şırnak’tan terör olaylarından dolayı yine memleketime döndüm. Şırnak’ta bulunduğum süre içinde işlerinin çok iyiydi. Hatta talepleri karşılamak için 14 çalışanım vardı. Ben de diğer iş adamı ve esnaflar gibi terörden kaçmak zorunda kaldım. Burada 3-4 ay işsiz kaldım. Sermayemi de bitirdim. Son bir umut olarak KOSGEB’e hibe için başvurdum. Şu anda işim iyiye gidiyor. Siirt’te ilk kez bombeli dolap modelleri yapıyoruz. Yeniden düzenimi kurdum, işler iyiye gidiyor. Şu an 5 çalışanım var, işleri büyüterek eleman sayısını artırmayı amaçlıyorum" dedi.



“Başvuranlara destek vermeye hazırız”

KOSGEB Siirt İl Müdürü Ömer Erkılıç ise işletmenin daha önce kendilerine hibe başvurusunda bulunduğunu aktararak, "Memiş Ekinci Şırnak’tan kaçarak tüm malını mülkünü orada bıraktığını, ama ustalık belgesinin olduğunu ve iyi bir usta olduğunu bize söyledi.

Kendi işini kurması için 4 günlük bir eğitime tabi tuttuğumuz Memiş Ekinci’ye iş planı hazırladık. Hibe vererek yeni makineler alıp yeni sistemlerle iş yeri açtırdık, şu an işleri çok iyi gidiyor. İşini kurmak isteyen işsizler iş fikriyle bize başvurması durumunda kendilerine her türlü desteği vermeye hazırız" dedi
Kaynak: İHA