Macron'un Başbakan Olarak Philippe'i Seçmesi

Eski başbakanlardan merkez sağ politikacı Juppe: '(Philippe) Başbakan olmak için gerekli bütün özellikleri taşımaktadır' Aşırı solcu politikacı Melenchon: 'Yeni cumhurbaşkanı (Macron) ülkemizin bütün geleneksel politik sınıfının liderliğini ele almıştır. Eski dünya geri gelmiştir'

Fransa'da eski başbakanlardan merkez sağ politikacı Alain Juppe, Fransa Başbakanı seçilen Edouard Philippe'in Başbakan olmak için gerekli bütün özellikleri taşıdığını belirtti.

Juppe, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Juppe'ye yakınlığıyla bilinen Philippe'i Başbakan olarak seçmesi üzerine Belediye Başkanı olduğu Bordo şehrinde açıklama yaptı.

Daha önce kendisinin sözcülüğünü de yapmış olan Philippe'in çok yetenekli bir politikacı olduğunu vurgulayan Juppe, 'Başbakan olmak için gerekli bütün özellikleri taşımaktadır.' dedi.

Philippe'in Belediye Başkanlığı yaptığı Le Havre şehri sakinleri tarafından da çok takdir edildiğini ifade eden Juppe, Philippe'in ayrıca bir milletvekili olarak da parlamento faaliyetlerini çok yakından bildiğini, bu nedenle cumhurbaşkanının vereceği bütün zor görevleri yerine getirebilecek yetenekte olduğunu kaydetti.

Aşırı solcu lider Jean-Luc Melenchon, yaptığı açıklamada, Philippe'in Başbakan olarak atanması ile kendisinin liderliğindeki Boyun Eğmeyen Fransa hareketinin parlamentodaki tek muhalefet haline geldiğini söyledi.

'Yeni cumhurbaşkanı ülkemizin bütün geleneksel politik sınıfının liderliğini ele almıştır. Eski dünya geri gelmiştir.' diyen Melenchon, merkez sağın artık Macron'a eklemlendiğini savundu.

Daha önce Sosyalist Parti üyeliği bulunan, halen merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisinden Ulusal Meclis'te milletvekilliği yapan 46 yaşındaki Rouen doğumlu avukat Philippe'in kabinesini yarın Macron'a sunması, kabinenin ise Macron başkanlığında çarşamba günü ilk toplantısını yapması bekleniyor.

Fransa'nın eski başbakanlarından merkez sağ politikacı Juppe'nin ekibinden Philippe'in bu göreve atanmasının 11 ve 18 Haziran'da düzenlenecek milletvekili genel seçimlerinde çoğunluğu elde etmeyi amaçlayan Macron'un merkez sağa yaklaşma çabası olarak değerlendiriliyor. Philippe, Fransa'nın kuzeyindeki liman kenti Le Havre'ın Belediye Başkanlığını yürütüyordu.

Fransızlar 11 Haziran'da milletvekili genel seçimi için sandık başına gidecek. İlk turda en az yüzde 50 oy alan milletvekili adaylarının doğrudan Ulusal Meclis'e gireceği yarışta, herhangi bir adayın yüzde 50'yi yakalayamadığı sandalyeler için ikinci tur seçimler yapılacak. 18 Haziran'daki ikinci tura, ilk turda yüzde 12,5 ve üzeri oy alan adaylar katılabilecek ve burada en fazla oyu alan aday milletvekili seçilecek.

Kaynak: AA