K9 Köpekleri Sınavda

Özel güvenlik hizmetlerinde kullanılacak görev hayvanlarına standart getirmek amacıyla yayımlanan genelge doğrultusunda, kamuya açık alanlarda görev alacak özel güvenlik köpekleri ve idarecileri, ilk kez düzenlenen sınavda geçerli not almak için çalıştı Şükrü Balcı Polis Meslek Eğitim Merkezinde gerçekleştirilen uyuşturucu ve patlayıcı arama ile koruma branşlarındaki sınava, 6 güvenlik firmasına ait 110 köpek ve idarecisi katılıyor Sınavda 80 puan alarak başarılı olan köpek ve idarecileri, 2 yıl geçerli olan 'Özel Güvenlik Görev Köpeği ve İdarecisi' kimlik kartı almaya hak kazanarak, havalimanları, metro, alışveriş merkezleri, park, bahçe ve mesire alanları gibi yerlerde halkın güvenliğini sağlamak üzere görev yapabilecek.

Kamuya açık alanlarda görev alacak özel güvenlik köpekleri ve idarecileri, İçişleri Bakanlığınca hazırlanan genelge doğrultusunda ilk kez düzenlenen sınavda geçerli not almak için çalıştı.

Bakırköy'deki Şükrü Balcı Polis Meslek Eğitim Merkezinde Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Daire Başkanlığı koordinesinde, İçişleri Bakanlığınca belirlenen komisyonlar tarafından yapılan sınava, İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya'dan 6 güvenlik firmasına ait 110 köpek ve özel güvenlik görevlisi olan idarecileri katılıyor.

İlk etapta kimlik ve çip tespiti yapılan köpeklerin, aranan özelliklere uygun olup olmadıkları, 3 uzman eğitmen tarafından kontrol edilerek değerlendiriliyor.

Görev köpeği ve idarecileri, sınavda uyuşturucu ve patlayıcı arama ile koruma branşlarından sadece birine katılabiliyor.

- 80 puan alan belgeye hak kazanacak

Uyuşturucu ve patlayıcı arama köpekleri, sınavda kapalı alan-kargo, araç ve taşınabilir eşyaya saklanan maddeyi bulmaya çalışıyor.

Patlayıcı arama köpeklerinden maddeyi bulduğunda ayakta hareketsiz kalma, oturma ya da yatma şeklinde pasif tepki vermeleri, uyuşturucu arama köpeklerinden de aktif ya da pasif tepkiden herhangi birini vermeleri bekleniyor.

Patlayıcı ve uyuşturucu arama köpeklerinin vereceği her yanlış tepkide 3 puan düşülürken, 4 kez yanlış tepki veren köpek, o arama alanında başarısız sayılıyor.

Koruma köpekleri ise itaat, engel aşma ve koruma testlerinde yeteneklerini sergiliyor.

Sınavda 80 puan alarak başarılı olan köpek ve idarecileri, Özel Güvenlik Dairesi Başkanlığınca düzenlenen ve 2 yıl geçerli olan 'Özel Güvenlik Görev Köpeği ve İdarecisi' kimlik kartı almaya hak kazanacak, havalimanları, metro, alışveriş merkezleri, park, bahçe ve mesire alanları gibi yerlerde halkın güvenliğini sağlamak üzere görev yapabilecek.

- Sınav değerlendirme kriterleri

Uyuşturucu ve patlayıcı arama uygulama sınavında köpeklerin, 'serbest ve sistemli arama yapabilme', 'idareci ile uyum', 'sürekli arama', 'dış etkenlere karşı tepki', 'zorlukları aşma', 'arama hırs ve isteği', 'kondisyon', 'madde bulma', 'istenen tepki ve süreklilik' ve 'yanlış tepki' konularındaki yeterlilikleri test ediliyor.

Aynı sınav için köpek idarecileri ise 'arama öncesi kontroller', 'köpeği gözle takip ve dikkat', 'köpeği yönlendirme ve kontrol', 'motivasyonda süreklilik', 'sistemli arama yapabilme', 'köpeğine güven', 'problem çözme', 'karar verme yeteneği', 'ödüllendirme zamanı' ve 'köpekle oyun oynama' konularında değerlendiriliyor.

Koruma köpeği uygulamalı sınavında görev köpeklerine 'kolluk tutma', 'kolluğu bırakma', 'hırs', 'silahlı adama saldırı', 'silah sesine tepki', 'çeviklik', 'cesaret ve güven', 'saldırıya gitme', 'sevk kayışlı izle', 'sevk kayışsız izle', 'otur', 'yat', 'idareci yanında kal/bekle', 'idareciden uzakta kal/bekle', 'gel' ve 'engel aşma' kriterlerinde puan veriliyor.

Köpek idarecileri ise aynı sınavda, 'köpeğine ilgi', 'müdahale planı', 'köpeğini motive etme', 'köpeğini takip ve dikkat', 'köpeğini yönlendirme', 'ses tonlarını kullanma', 'motivasyonda süreklilik', 'üst araması yapabilme', 'problem çözme', 'karar verme yeteneği', 'kendine güven' ile 'ödül ve zamanlama' konularında değerlendirmeye alınıyor.

- Genelge, görev hayvanlarına standart getirdi

Özel güvenlik mevzuatında 'görev hayvanı kullanımı' ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmamasına rağmen bazı özel güvenlik şirketlerince kökeni bilinmeyen, beceri ve yeterliliklerini gösteren belge sahibi olmayan hayvanlar ile idarecilerinin, havalimanları, metro, alışveriş merkezleri, park, bahçe ve mesire alanı gibi yerlerde görev yaptığının tespit edilmesi üzerine harekete geçen İçişleri Bakanlığınca, 2015'te 'Özel Güvenlik Hizmetlerinde Görev Hayvanlarının Kullanımı Genelgesi' hazırlandı.

Genelgeyle özel güvenlik hizmetlerinde kullanılacak görev hayvanlarına standart getirmeyi hedefleyen Bakanlık tarafından, bu hayvanların ilk sınava kadar, il özel güvenlik komisyonlarından aldıkları izin karşılığında çalıştırılmasına müsaade edildi.

İstanbul Şükrü Balcı Polis Meslek Eğitim Merkezindeki sınav, 26 Mayıs'a kadar devam edecek.

Kaynak: AA