Hamas'tan Yerel Seçim Açıklaması

Hamas’ın resmi sözcüsü Ebu Zuhri: 'Seçimleri sadece Batı Şeria'da gerçekleştirmek, bölünme ve Gazze'yi yalnızlaştırma politikasına destek olmak demektir. Ayrıca yönetimin gözünde Filistin'in sadece Batı Şeria'dan ibaret olduğunun delilidir'

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'ın resmi sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Batı Şeria'da gerçekleşen seçimlerin tekrarlanma ihtimalinin olmadığını belirterek, Ramallah'taki Seçim Komisyonu'nun Gazze'ye yönelik tutumunu eleştirdi.

Ebu Zuhri, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Ramallah'taki hükümet ve Yüksek Adalet Mahkemesi, Gazze'deki mahkemenin seçim hakkında verdiği kararlarını kabul etmediğine işaret ederek, 'Seçim komisyonu, daha önce yükümlülüklerini yerine getirmede ve Batı Şeria ile Gazze'deki mahkemelerin güvenlik konusundaki yasalarına saygı göstermede başarısız kalmıştır.' dedi.

'Yasalarla oynandığı bir ortamda, yerel seçimlerin tekrarlanma ihtimali yoktur.' diyen Ebu Zuhri, şu şekilde konuştu:

'Seçimleri sadece Batı Şeria'da gerçekleştirmek, bölünme ve Gazze'yi yalnızlaştırma politikasına destek olmak demektir. Ayrıca yönetimin gözünde Filistin'in sadece Batı Şeria'dan ibaret olduğunun delilidir.'

Batı Şeria'da sadece Fetih Hareketi'nin katıldığı ve muhalefetin boykot ettiği yerel seçimlerde kesin olmayan resmi sonuçlara göre bağımsız adayların çoğunun seçimi önde tamamladığı bildirilmişti.

En son 2005 yılında Hamas ile Fetih hareketinin birlikte girdiği seçimlerin galibi olan Hamas mevcut şartlarda demokratik bir seçimin yapılamayacağını savunuyor.

Filistin hükümeti, yerel seçimlerin tüm Filistin kentlerinde 13 Mayıs'ta yapılması yönünde karar vermiş ancak Hamas bu karara karşı çıkmış ve Filistin'deki yerel seçimlerin siyasi bölünmenin aşılıp uzlaşının sağlanmasının ardından gerçekleştirilmesi çağrısı yapmıştı.

Hamas sözcüsü Hazım Kasım, '(Fetih Hareketi'nin kontrolünde olan ve Batı Şeria'yı yöneten) Filistin Hükümeti'nin seçimlerle ilgili aldığı tüm kararları iptal etmesi, 2005'te Filistinli grupların onayladığı yerel seçimler kanununa tabi olunması, rahat ve şeffaf bir ortamın oluşturulması, seçme ve aday olma özürlüğüne saygı duyulması halinde ancak seçimler demokratik bir ortamda yapılabilir. Aksi takdirde seçimlerin yapılmasına karşıyız.' ifadelerini kullanmıştı.
Kaynak: AA