Birlikte Denizlerde Projesiyle 70 Genci İş Sahibi Yapacak

Konak Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Başkanlığının desteğiyle hayata geçirdiği, ’Birlikte Denizlerde (Birdeniz)’ projesi kapsamında dezavantajlı gruplar arasında yer alan 18-35 yaş arası İzmirli 70 genç iş sahibi olacak.

Birlikte Denizlerde Projesiyle 70 Genci İş Sahibi Yapacak
Konak Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, ’Birlikte Denizlerde (Birdeniz)’ projesinin startını verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Başkanlığının desteğiyle hayata geçirilen proje hakkında bilgi veren proje eğitim koordinatörü Aslı Gürdal, Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevirili bir ülke olarak, Avrupa ülkelerinden; göl, gölet, baraj gölü, akarsu ve kaynak suları itibariyle su ürünleri potansiyeli bakımından zengin olduğu için Birlikte Denizlerde (Birdeniz) Projesini hazırladıklarını söyledi.



Projenin aynı zamanda yazım ekibinde de yer aldığının altını çizen Gürdal, “AB’de su ürünlerinin piyasaya sunulmasında üretim basamaklarındaki çalışanların yeterliliklerine önem veriliyor. Türkiye’deki şartlar düşünüldüğünde çalışanlar için gerekli özen ve özveride maalesef bulunulmuyor. İzmir, ülke genelinde deniz balıkları yetiştirme ve işleme üretiminde önemli bir konumda. Sektörün gelişimi ve sürdürülebilmesi için nitelikli teknik eleman ihtiyacı bulunuyor. 2016 Ağustos ayı TÜİK verilerine göre; Türkiye’deki işsiz genç nüfus yüzde 19.8 seviyesinde. Su ürünleri işleme sektörü nitelikli teknik eleman ararken genç nüfusun işsizlik oranı da yüksek. Sektörde faaliyet gösteren firmalar ihtiyaç duyduklarında, çalışanlarının kişisel ve mesleki eğitim alabileceği bir sürekli eğitim merkezi de bulunmuyor. Sektördeki bu sorunlardan dolayı denizcilik alanında böyle bir proje hazırlayarak sorunlara çözüm bulmak istedik” diye konuştu.



70 genç iş sahibi olacak

Projenin amacının, dezavantajlı gruplardan 70 işsiz gence istihdam açığı bulunan su ürünleri sektöründe, deniz balıkları yetiştirme ve işleme konusunda teorik ve uygulamalı eğitim vermek, mesleki bilgi ve becerilerini geliştirerek yeni bir meslek sahibi olmalarını sağlamak olduğunu belirten Gürdal, “Ayrıca balık yetiştiriciliği ve işlenmesi konusunda Avrupa’daki istihdam ve eğitimlerin incelenmesi, meslek eğitimi, üniversite ve sektörle iletişim konusunda model oluşturmayı da amaçlıyoruz” ifadesini kullandı.

Yüzde 51 iş garantisi

Proje kapsamında Mesleki Yeterlilik Kurulunun yeterlilik programları ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) modüller eğitim programları kapsamında 184 saat teorik eğitim kursu verileceğini vurgulayan Proje Eğitim Koordinatörü Aslı Gürdal, şöyle devam etti:

"Kurs bitiminde sektördeki firmalarda kursiyerlerin iş başı eğitimi almaları sağlanacak. Eğitim ve staj süresince mesleki ve girişimcilik konusunda rehberlik ve danışmanlık hizmeti de vereceğiz. Stajını tamamlayan kursiyerlere iştirakçimiz olan EGEKOBİDER’in organize edeceği girişimcilik eğitimi de verilecek. Mesleki eğitim, iş başı eğitimi ve girişimcilik eğitimlerinde başarılı olan katılımcıların en az yüzde 51’inin istihdamı sağlanacak."
Kaynak: İHA