Avusturya'ya Göçün 53. Yılı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu: 'Bugün Avusturya'da yaşayan vatandaşlarımız İslamofobi, ırkçılık, yabancı düşmanlığı gibi sorunlarla hiç olmadığı kadar karşı karşıya'.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, 'Bugün Avusturya'da yaşayan vatandaşlarımız İslamofobi, ırkçılık, yabancı düşmanlığı gibi sorunlarla hiç olmadığı kadar karşı karşıyalar.' ifadesini kullandı.

Yeneroğlu, Türkiye ile Avusturya arasında imzalanan iş gücü anlaşmasının 53. yılı nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, anlaşmanın her iki ülkedeki yüz binlerce kişi için dönüm noktası olduğunu belirtti. Avusturya'da, birinci, ikinci, üçüncü ve hatta dördüncü kuşak dahil Türkiye kökenlilerin nüfusunun 280 bine ulaştığını aktaran Yeneroğlu, bu kişilerin büyük çoğunluğunun Avusturya vatandaşlığına da sahip olduğunu ifade etti.

Yeneroğlu, Avusturya'da Türkiye kökenlilerin kurduğu 200'ün üzerinde STK'nın, pek çok alanda hizmet verdiğini, girişimciler tarafından açılan 5 bine yakın işletmede pek çok kişiye istihdam olanağı sunulduğunu anlattı.

Mustafa Yeneroğlu, şunları kaydetti:

'Avusturya'daki diasporamız pek çok hak elde etmesine rağmen bugün o ülkeye yakışmayan İslamofobi, ırkçılık, yabancı düşmanlığı gibi sorunlarla karşı karşıya. Vatandaşlarımız temeline eşitlik ve demokrasiyi koyan bir ülkede, sadece Türkiye kökenli ve Müslüman oldukları için haksızlıklara maruz bırakılıyor. Hatta bu insanların Avusturya vatandaşlığı bile, Türkiye'deki referandumda Avusturya'da verilen 'evet' oylarının yüksekliği rahatsızlık yarattığı için pazarlık ve tehdit malzemesine dönüştü. Bu tür çifte vatandaşlığın iptali tehdidine varan spekülasyonlar hem iki ülke ilişkilerine hem de oradaki vatandaşlarımızın huzuruna zarar vermektedir.

Ayrıca tüm taraflar için olumsuz bir hava yaratan diğer gelişmelerin başında, Avusturyalı siyasilerin Türkiye ve vatandaşlarımız aleyhinde yaptığı sert açıklamalar geliyor. Devletin zirvesinde insanlarımızı hedef alan bu söylemlerin dillenmesinin, maalesef ki halk arasında da başka bir tezahürü vardır. Kin ve nefretten beslenenlere yarayan bu açıklamalar, vatandaşlarımızın dışlanmasına ve ırkçı saldırılara maruz kalmasına zemin sunmaktadır.'

Kaynak: AA