Uşak'ta Şampiyon Buzağılar Ve En İyi Koç-Teke Yarışması

Uşak’ta "şampiyon buzağı ve en iyi koç-teke" yarışması düzenlendi. Uşak Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğünün bahçesinde düzenlenen etkinlikte, holstein, simental ve montofon ırklarından 74 buzağı jürinin karşısına çıkarıldı.

Uşak'ta Şampiyon Buzağılar Ve En İyi Koç-Teke Yarışması
Hayvan sahiplerinin heyecanla takip ettiği yarışmada jüri üyeleri, buzağıları, sağlık durumları, genel görünüm, ırk özellikleri, beden yapısı, baş-boyun-göz yapıları ve yaşlarına göre puanladı. En iyi koç-teke yarışmasında ise 30 koç ve 20 teke jürinin değerlendirmesine sunuldu. Koç ve tekeler, ırk özellikleri ile damızlık niteliklerine göre değerlendirildi.

Yarışma öncesi konuşan Vali Ahmet Okur İl’de 120 bin adet büyükbaş, 430 bin de küçükbaş havyan bulunduğunu belirterek bu tür yarışmaların hayvancılıkta verimliliğin artmasına katkı sağladığını bildirdi. Tarım ve hayvancılığın Türk milletinin gelecekte karşılaşacağı tehditlere karşıda en güvendiği dayanak noktası olacağını ifade eden Vali Okur, "Uşaklı üreticiler olarak böyle bir yarışmayı yapma cesaretini hissediyorsanız, ilimizde hayvancılıkla ilgili bir tohumun var olduğunu görüyoruz. Bu yeterli değil. İlimizin hayvancılık potansiyelini arttırmaya ve bölgesinde adı geçen, sadece satan değil üreten, ürettiğini de piyasaya nihai ürün olarak satan bir il olma yolunda ilerliyoruz. En az 500 bin civarında büyük baş, 1,5 - 2 milyon civarında küçükbaş hayvanımızın olmasını arzu ederiz. Devletimizin teşvikleri de hayvansal üretimin artmasında önemli katkı sağlamaktadır. Ancak köylerimizde nüfusumuz kalmadı. Köylerimizde hemen hemen hayvancılık yapacak, tarımı kendisine meslek olarak görecek genç yok. Meslek olarak gören, kazancını ailesinin geçinmesini sağlayan, emek veren tüm çiftçilerimize teşekkür ediyorum. Ülkemizin geleceği için tarım ve hayvancılığa büyük önem göstermeliyiz" dedi.

Yaklaşık 2 saat süren değerlendirmelerin ardından simental kategorisinde Aysel Acar’ın, holstein kategorisinde İbrahim Ormanşahin’in ve montofon kategorisinde ise Ali Dumlupınar’ın yetiştirdiği buzağı birinci oldu.

En iyi teke kategorisinde ise Ahmet Şahin’in tekesi birinci seçilirken en iyi koç kategorisinde Enver Gürsoy’un yetiştirdiği koç birinciliğe layık bulundu.

En sevimli kuzu kategorisinde de Sadık Çakmak’ın yetiştirdiği kuzu birinci seçilirken, en iyi sevimli oğlak kategorisinde Mehmet Arslan’ın yetiştirdiği oğlak birinci seçildi.

Yarışma’ya katkıda bulunan sponsor firma temsilcilerine ve dereceye giren hayvanların sahiplerine ödülleri Vali Ahmet Okur ve protokol üyeleri tarafından verildi.

Kaynak: İHA