Ruhani İle Hamaney Arasında 'UNESCO 2030 Anlaşmazlığı'

Cumhurbaşkanı Ruhani, İran Lideri Hamaney'in eleştirip uygulanamaz dediği UNESCO 2030 anlaşmasına bağlı kalacaklarını söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümetin, 'Ali Hamaney'in eleştirdiği UNESCO 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri' anlaşmasına yasalar çerçevesinde bağlı kalacağını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyaları çerçevesinde başkent Tahran'daki Gençlik Buluşması programında konuşan Ruhani, UNESCO 2030 anlaşmasına İran yasaları çerçevesinde bağlı kalacaklarını ve anlaşmanın uygulanacağını belirtti.

Birtakım çevrelerin UNESCO 2030 anlaşmasını bilgisizce halka anlattığını vurgulayan Ruhani, 'Burada lidere ve İran milletine, hükümetin, İran'ın yasa ve kültürü çerçevesinde anlaşmaya bağlı kalacağı konusunda güvence veriyorum.' ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Ruhani, tüm çevrelerin İran halkını kandırmak değil, ülkenin ilerlemesi ve umudu olabilmek için çalışması gerektiğini sözlerine ekledi.

İran Lideri Ali Hamaney, geçen hafta eğitimci ve üniversite öğrencilerine yönelik yaptığı konuşmada, UNESCO 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri anlaşmasına karşı olduğunu belirterek 'Emperyal güçlerin etkisinde olan bu tür kuruluşların anlaşmalarına bağlı kalmayacağız.' demişti.

Anlaşmayı imzalayan hükümete de tepki gösteren Hamaney, İran'ın 'Kültürel Devrim Şurası' kurumunu da eleştirerek, 'Bu konu benim önüme gelip, ben karşı çıkmadan önce onlar buna engel olmalıydı.' ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: AA