'Kazakistan-Çin İş Birliği Örnek Olabilir'

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev: “Kazakistan ile Çin arasındaki ikili ve çok taraflı güçlü iş birliği, diğer ülkelere de örnek olabilir'.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, “Tek Kuşak, Tek Yol” uluslararası forumuna katılmak için gittiği Pekin'de, Kazakistan ile Çin arasındaki çok boyutlu iş birliğinin önemine vurgu yaptı.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre Nazarbayev, Pekin'de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştü.

Görüşmede Nazarbayev, iki ülke arasında yıllar içinde gelişen ikili ve çok taraflı iş birliğinin önemine işaret etti.

“Tek Kuşak, Tek Yol” projesinin hem bölgesel hem kıtalar arası iş birliğinin gelişmesini sağlayacağını belirten Nazarbayev, “Projeye dünya nüfusunun yüzde 45’ini oluşturan 60’tan fazla ülke katılıyor. Kazakistan ile Çin arasındaki ikili ve çok taraflı güçlü iş birliği, diğer ülkelere de örnek olabilir.” ifadelerini kullandı.

Çin Devlet Başkanı Cinping de görüşmede Suriye krizinin çözümü konusuna katkılarından dolayı Nazarbayev’e teşekkür etti.

Görüşmede, karşılıklı ticaretin artırılması, sanayi, inovasyon, ulaştırma ve enerji alanlarında iş birliğinin yanı sıra bölgesel ve siber güvenlik gibi konular da ele alındı.

Açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Çin Başbakanı Li Keqiang ile de bir araya geldi. Görüşmede Kazakistan ile Çin arasındaki ikili ekonomik ilişkiler masaya yatırıldı.

Görüşmede Nazarbayev, “Tek Kuşak, Tek Yol” projesinin Asya kıtasının entegrasyon sürecinde önemli rol oynadığına işaret ederek, Kazakistan'ın 'Nurlu Yol (Nurlı Jol)' projesiyle Çin’in 'İpek Yolu' projesinin birleştirilmesinin olumlu sonuçlar yaratmasını umduklarını belirtti.

Görüşmede ayrıca, Nazarbayev ile Li'nin, ortak üretim projeleri ve birleşik ulaştırma sistemi kurulması konularını ele aldıkları ve bu alanlarda bazı önemli adımları hayata geçirmeye karar verdikleri bildirildi.

Kaynak: AA