'Kalkınma, İstikrar Ve Mülteci Meselesi' Konulu 17. Doha Forumu

Sudan Devlet Başkanı Beşir:'Dünyadaki mülteci sayısı yaklaşık çeyrek milyara ulaştı. Bu iltica olgusu, göç edilen ve alan ülkelerin gelişmesine ve toplumlarının istikrarına doğrudan etki ediyor' Lübnan Başbakanı Hariri: 'Dünya Bankası, Lübnan'ın Suriye krizinden ötürü gayrisafi milli hasılasının 2015 yılı sonuna kadar olan kaybını 18 milyar dolar olarak belirledi. Bu rakam bugün 25 milyar dolara yaklaştı'

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, dünya üzerindeki mültecilerin sayısının 250 milyona ulaştığını belirtirken, Lübnan Başbakanı Saad Hariri de Suriye krizinin ülkesine maliyetinin 25 milyar dolar olduğunu söyledi.

Katar'ın başkenti Doha'da, 17'ncisi gerçekleşen 'Kalkınma, İstikrar ve Mülteci Meselesi' konulu forumda konuşan Beşir, 'Dünyadaki mülteci sayısı yaklaşık çeyrek milyara ulaştı. Bu iltica olgusu, göç edilen ve alan ülkelerin gelişmesine ve toplumlarının istikrarına doğrudan etki ediyor.' dedi.

Sudan'ın 1974'te ilticayı düzenleyecek yasa çıkaran ilk ülke olduğunu, bunu 2014 ve 2015'te benzeri yasaların takip ettiğini ifade eden Beşir, 'Sudan'daki mültecilerin sayısı 2 milyon 200 bini aşıyor. Sığınma talebinde bulunanlar da ülke vatandaşlarına ait bütün haklardan yararlanabiliyor.' diye konuştu.

Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita da mülteci sorununa çözüm bulma, sığınmacılara yardım etme ve ülkelerinde istikrar sağlandığında geri dönmelerine katkı sağlayacak kapsamlı uluslararası çözümü görüşme çağrısında bulundu.

Bunun da mülteci sorununun çözümünde önemli ölçüde katkı sağlayacak uluslararası bir dayanışmayı gerektirdiğini vurgulayan Keita, mülteciler konusundaki olumsuz bakış açısının da değiştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

- 'Suriye krizinin Lübnan'a maliyeti 25 milyar dolar'

Öte yandan, Lübnan Başbakanı Hariri, Suriye krizinin ülkesine maliyetinin 25 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Forumda konuşan Hariri, Lübnan'da 1,5 milyon Suriyeli ile 500 bin Filistinli mülteciyi ağırladıklarını ve bunun ekonomik kalkınma önünde büyük bir engel teşkil ettiğini belirtti.

Mülteci nüfusunun yüksek oluşunun kamu ve altyapı hizmetlerini sekteye uğrattığını ve krizden önce yıllık yüzde 8 olan ekonomik büyümenin şu an yüzde 1'e gerilediğini aktaran Hariri, 'Dünya Bankası, Lübnan'ın Suriye krizinden ötürü gayrisafi milli hasılasının 2015 yılı sonuna kadar olan kaybını 18 milyar dolar olarak belirledi. Bu rakam bugün 25 milyar dolara yaklaştı.' dedi.

Hariri, 'Lübnan, bu krizin yansımalarını tek başına kaldırmaya devam edemez. Ülkedeki mültecilerin sayısı nüfusun yarısına yaklaştı. Bu rakam, yoksulluk oranının yüzde 30, işsizlik oranının ise yüzde 20'lere yükselmesine neden oldu.' diye konuştu.
Kaynak: AA