Endonezya Dışişleri Bakanı Marsudi Çin'de

Marsudi, mevkidaşı Vang Yi ile Güney Çin Denizi ve Kore Yarımadası konularında görüşme yaptı.

Endonezya ve Çin dışişleri bakanları, Güney Çin Denizi ve Kore Yarımadası sorununu görüştü.

Kuşak ve Yol Forumu kapsamında Çin'de bulunan Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Çinli mevkidaşı Vang Yi ile başkent Pekin'de yaptığı görüşmede, Güney Çin Denizi ve Kore Yarımadası meselesinde bölgede güvenlik ve istikrarı korumak için önceliklerinin tansiyonu azaltmak olduğunu belirtti.

Görüşmede, nükleer silahlanma ve füze denemelerine karşılık Kuzey Kore'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına saygı duyması gerektiğinin altını çizen Marsudi, bu sorunun çözümü konusunda herkesin barışçıl görüşmelere katılması gerektiğini ifade etti.

Dışişleri Bakanı Marsudi, Güney Kore'nin yeni Devlet Başkanı Moon Jae-in'in de Kuzey Kore ile diyalog sözü verdiğini hatırlatarak, bu söylemin, bölgedeki gerilimi azaltma yolunda iyiye işaret ettiğini vurguladı.

Güney Çin Denizi sorununa ilişkin Güneydoğu Asya Uluslar Birliği'nin (ASEAN) faaliyetlerine de değinilen görüşmede taraflar, ASEAN'ın bölgedeki güvenlik ve istikrarın sağlanmasına yönelik çalışmalarının ileriye dönük olumlu sonuçlar doğuracağı konusunda hemfikir olduklarını dile getirdi.

Diğer yandan Marsudi, güvenlik, denizcilik, turizm, ticaret ve yatırım gibi alanları içeren Endonezya-Çin kapsamlı stratejik ortaklığında tamamlanan eylem planı çerçevesinde iki ülkenin özellikle terörizm, insan kaçakçılığı ve yasa dışı balıkçılık ile mücadelede iş birliğinin daha da artacağını ifade etti.

Dünyanın en önemli deniz güzergahlarından olan ve zengin hidrokarbon rezervleri bulunduğu belirtilen Güney Çin Denizi üzerinde, Çin başta olmak üzere Filipinler, Vietnam, Malezya, Brunei ve Tayvan hak iddia ediyor. Pekin'in, tartışmalı sularda inşa ettiği yapay adalar üzerinde kurduğu üsleri silahlandırdığı iddiaları, bölge ülkeleri ve Çin arasında gerginlik yaşanmasına neden oluyor.
Kaynak: AA