Ebru Türel, Engelli STK Temsilcileriyle Buluştu

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in eşi Ebru Türel, engellilerin sorunlarına çözüm bulmak için engelli sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle buluştu.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, belediyenin yeni hizmet binasındaki EKDAĞ AŞ Sosyal Tesisi'nde düzenlenen programa, Ebru Türel, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici, Genel Sekreter Yardımcısı Sanem Öztürk, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Ayşe Üstündağ, Fen İşleri Dairesi Başkanı Mehmet Yazıcıoğlu, Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı yetkilileri ve Antalya'daki engelli derneklerinden temsilciler katıldı.

Toplantıda, Antalya'nın engelsiz bir şehir olması için yapılabilecekler, engelli vatandaşların sorunları, talepleri ve çözüm önerileri görüşüldü.

Engelli derneklerinin talepleri doğrultusunda Lara, Konyaaltı ve Sarısu'da engelsiz plajlar oluşturulmasıyla ilgili görüş alışverişinde bulunularak, izlenecek yol haritası belirlendi.

Engelli vatandaşların deniz keyfinden en kolay ve rahat şekilde faydalanmasını sağlayacak projeyle ilgili Antalya Sosyal Hizmetler AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Bitlis sunum gerçekleştirdi.

Ebru Türel, Türkiye'de bir örneği bulunmayan plajda, görme engelli ve dezavantajlı bireylerin kolaylıkla yüzmeleri için ses veren dubalar olacağını belirtti. 'Eğimli bir rampa ile tekerlekli sandalyeli vatandaşlar, kimsenin yardımı olmadan suya kadar ulaşacak, yüzecek ve tekrar sahile dönebilecek.' diyen Türel, aynı zamanda merdiven ve lift yardımıyla inilebilecek bir sistem olacağını vurguladı.

Engelli vatandaşların güneşlenebileceği ve tüm hizmetlerden yararlanabileceği bir plaj ortamı hazırlanacağına dikkati çeken Türel, 'İlerleyen dönemlerde denize dalmak isteyen, kano yapmayı talep eden vatandaşlar için bir takım önemler alınarak, uluslararası standartlara uygun bir proje gerçekleştireceğiz.' değerlendirmesinde bulundu.

Sunumun ardından, Ebru Türel ve Büyükşehir Belediyesi yöneticileri, engelli vatandaşların ulaşımla ilgili taleplerini dinledi.

Türel, engelli vatandaşların ulaşımda yaşadığı olumsuzlukların bir daha yaşanmaması için zaman kaybedilmeyeceğini, ekipler kurarak öncelikle durak ve kaldırımların engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi ve iyileştirilmesi için çalışmalar gerçekleştirileceğini bildirdi.

Antalya'nın tamamen engelsiz bir kent olması için çalıştıklarının altını çizen Türel, şunları kaydetti:

'Toplu taşıma şoförlerinin bazı engelli vatandaşlarımızı araçlarına almaması gibi bir şey söz konusu olamaz. Bu konuda bir yaptırım uygulanmasını talep edebiliriz. Ayrıca KL-08 hattının üç otobüsünde denemeye başladık. Hangi durakta olunduğu bilgisi sesli olarak verilecek. Özellikle görme engelli vatandaşlarımız için önemli bir hizmet. Sesli sistem daha sonra etap etap bütün otobüslere yayılacak. Trafik ışıklarında sesli sinyalizasyon sisteminin daha da geliştirilmesi yönünde çalışmalarımız söz konusu. Başkanımız Menderes Türel, Antalya'da gerçekleştirdiği her projede engelli vatandaşlarımızı düşünerek hizmet veriyor.'

Kaynak: AA