Dünya Çiftçiler Günü

MHP Genel Başkan Yardımcısı Karakaya: 'Ziraat Bankası kuruluş amacına geri dönmeli, borç batağına saplanan üreticiler özel bankaların baskısından kurtarılmalıdır. Türk çiftçisinin içeride mutlu, dışarıda güçlü olmasının şartları mutlaka sağlanmalıdır'

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, Ziraat Bankasının kuruluş amacına geri dönmesi gerektiğini belirterek 'Borç batağına saplanan üreticiler özel bankaların baskısından kurtarılmalıdır. Türk çiftçisinin içeride mutlu, dışarıda güçlü olmasının şartları mutlaka sağlanmalıdır.' ifadesini kullandı.

Karakaya, Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, tarım sektörünün, Türkiye ekonomisi için stratejik ve vazgeçilmez bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Gerek üretim potansiyeli gerek sağladığı katma değer gerekse de 5 milyon çalışanı ile ülke ekonomisinin belkemiği olarak görülen tarım sektörüne ivme kazandırılması gerektiğinin altını çizen Karakaya, Türkiye'nin, tarımın yükselen bir değer ve vazgeçilmez bir alan olduğunu fark etmesinin önem taşıdığını vurguladı.

Verimli, geniş ekilebilir toprağı, dört mevsim iklimi ve çalışkan genç insan potansiyeliyle Türkiye'nin, dünyada tarım sektöründe hak ettiği yeri alabilecek imkan ve kabiliyete sahip olduğunu ifade eden Karakaya, şunları kaydetti:

'Bazı ürünlerde üretimin, çiftçilere verilen destek çeşidinin ve destek miktarının arttığı yönündeki ifadeleri elbette yok sayamayız. Ama aynı zamanda ve haklı olarak, 'Türkiye neden buğday ithal eder konuma düştü? Neden et ithal etmeye mecbur kaldık? Elin samanına bile muhtaç hale gelmemizin sebebi nedir? Üreticilerin alım gücü neden geriledi?' şeklindeki soruların da cevabını bulmamız gerekiyor. Ve uzun yıllar sonra ilk kez Türk çiftçisinin neden Ankara’da toplanma zorunluluğu duyduğunu ve neden sesini yükseltme noktasına geldiğini sorgulamamız lazım.'

- 'Akaryakıtta ÖTV ve KDV kaldırılmalı'

Tarımsal üretimin önünde engel kalmaması gerektiğinin altını çizen Karakaya, çiftçinin kullandığı akaryakıtta özel tüketim vergisi (ÖTV) ve katma değer vergisinin (KDV) kaldırılmasını istedi.

Karakaya, 'Ziraat Bankası kuruluş amacına geri dönmeli, borç batağına saplanan üreticiler özel bankaların baskısından kurtarılmalıdır. Bu vesileyle ifade etmek gerekirse; çiftçilerin sesine, feryadına kayıtsız kalınmamalıdır. Türk çiftçisinin içeride mutlu, dışarıda güçlü olmasının şartları mutlaka sağlanmalıdır.' ifadesini kullandı.

Dünya Çiftçiler Günü'nü kutlayan Karakaya, 'daha çok eken ve biçen, karnı tok, sırtı pek bir Türkiye' hedefinin gerçekleşmesi temennisinde bulundu.
Kaynak: AA