'Türkiye Üretim Reform Paketi İle Gaza Basacak'

ATO Başkanı Baran: 'Üretim Reform Paketi ile üreticinin desteklenmesi, sanayinin gelişmesi ve ihtiyaç duyulan nitelikli elemanın yetişmesi için uygun zemin hazırlanıyor. Yani Türkiye'nin üretim yolu otobana kavuşuyor. Türkiye üretimde gaza basacak' 'Şehir dışına taşınacak iş yerleri arasında ATO üyeleri de mevcut. Bakanlığımızın maddi desteğinin yanı sıra manevi olarak da destek olacağını ve yapıcı bir yaklaşımla taşınma sürecini koordine edeceğine inanıyoruz'

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Üretim Reform Paketi ile üreticinin desteklenmesi, sanayinin gelişmesi ve ihtiyaç duyulan nitelikli elemanın yetişmesi için uygun zemin hazırlandığını belirterek, 'Yani Türkiye'nin üretim yolu otobana kavuşuyor. Türkiye üretimde gaza basacak.' ifadesini kullandı.

Baran, yaptığı yazılı açıklamada, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün detaylarına ilişkin bilgi verdiği Üretim Reform Paketi'ni değerlendirdi.

Çalışmayla 'reform' sözcüğünün sadece söz konusu paketin adı olarak kalmayacağını ifade eden Baran, Üretim Reform Paketi ile üreticinin desteklenmesi, sanayinin gelişmesi ve ihtiyaç duyulan nitelikli elemanın yetişmesi için uygun zeminin hazırlandığını, böylelikle Türkiye'nin üretim yolunun otobana kavuştuğunu, üretimde gaza basılacağını bildirdi.

Düzenlemenin yasalaşmasını ve ilgili mevzuatın bir an önce hazırlanmasını beklediklerini vurgulayan Baran, pakette yer alan düzenlemelerle sanayicilerin prangalarının tek tek söküleceğini belirtti. Baran, şunları kaydetti:

'Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızca hazırlanan reform paketi üretimi teşvik ediyor. Bu paket, 'Üreten Türkiye' hedefine ulaşmamız için atılmış büyük bir adımdır. Yeni teşvikler getiren reform paketiyle, sanayicilerimizin omzundaki mali yük azaltılıyor. Planlı sanayi alanları için emlak vergisi, elektrikteki TRT payı, hafta sonu çalışma ruhsatı bedeli, damga vergisi ve harçlar kaldırılıyor. Sanayi bölgesi dışındaki sanayi tesislerinden alınan yapı denetim hizmeti bedelinde indirim yapılıyor. Sanayicilere enerji desteği veriliyor. Kamu ihalelerinde yerli üreticiye yüzde 15 fiyat avantajı getiriliyor.'

- 'Türkiye'nin dijital dönüşümü için önemli fırsat'

Baran, Üretim Reform Paketi kapsamında ülke genelinde kent içinde kalan 135 sanayi sitesi ve 63 bin 649 iş yerinin taşınacağını anımsatarak, şu ifadeleri kullandı:

'19 milyar liraya mal olması öngörülen taşınma, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca ilk 3 yılı geri ödemesiz, uzun vadeli kredilerle koordine edilecek. Şehir dışına taşınacak iş yerleri arasında ATO üyeleri de mevcut. Bakanlığımızın maddi desteğinin yanı sıra manevi olarak da destek olacağını ve yapıcı bir yaklaşımla taşınma sürecini koordine edeceğine inanıyoruz.'

Endüstri 4.0'a geçiş sürecine işaret eden Baran, Üretim Reform Paketi'nin yasalaşmasıyla Türkiye'nin dijital dönüşümü için önemli bir fırsat doğacağını bildirdi. Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin nitelikli iş gücü olduğunu belirten Baran, bu paketle sanayi sektörüne yönelik eğitim programları oluşturularak nitelikli iş gücü istihdamının artırılacağını kaydetti.
Kaynak: AA