Kuzeni İçin Öğrendiği İşaret Dili Mesleği Oldu

Siirt'te yaşayan Zübeyir Özdemir, işitme engelli kuzenine yardım etmek amacıyla öğrendiği işaret diliyle engellilerin tercümanı oldu Özdemir: 'Kuzenimi anlamaya çalıştıkça bu dile daha çok ilgi duydum' Lokman Özdemir: 'Daha önce bir yere gittiğimizde bize yardımcı olabilecek ve bizi anlatabilecek birini bulamıyorduk'.

FECRİ BARLIK - Siirt'te yaşayan Zübeyir Özdemir'in, işitme ve konuşma engelli kuzenine yardımcı olmak amacıyla öğrendiği işaret dili, mesleği haline geldi.

Siirt Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı Bölümü mezunu olan Özdemir, amcasının işitme engelli oğlu Lokman Özdemir'i anlayabilmek için işaret dilini öğrenmeye karar verdi.

Ankara'da 4 ay önce aldığı eğitimle 'Türk İşaret Dili 2. Seviye Eğiticilik ve Tercümanlık' sertifikası alan Özdemir, işaret dilinin kentte yaygınlaşması için Siirt Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde işaret dili eğitimi vermeye başladı.

Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işaret diliyle aslında henüz küçükken işitme engelli kuzeni Lokman Özdemir sayesinde tanıştığını, o günden bu yana da kendisini sürekli geliştirdiğini söyledi.

Aile içinde yeterince anlaşılmayan Lokman'ın işaret dilini öğrenmesi için Diyarbakır'a gönderildiğini anlatan Özdemir, şöyle devam etti:

'Orada aldığı eğitimleri gelip bana anlatıyordu. Ben de onunla beraber derslere çalışıyordum. Okula gittiği zaman unuttuklarımı okul dönüşünde tekrar anlatıyordu. Böylece bu dile yöneldim. Kuzenimi daha iyi anlayabilmek ve onu çevreme anlatabilmek için zamanla bu işe dört elle sarıldım. Kuzenimi anlamaya çalıştıkça bu dile daha çok ilgi duydum.'

İşaret dilini öğrendiğini belgelemek istediğini, bunun için Ankara'ya giderek katıldığı eğitimlerin ardından 'Türk İşaret Dili 2. Seviye Eğiticilik ve Tercümanlık' sertifikası aldığını belirten Özdemir, kentte bu dili bilen insan sayısının artmasına katkıda bulunmak için Siirt Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde işaret dili eğitimi verdiğini ifade etti.

Başkanlığını kuzeni Lokman'ın yaptığı Siirt İşitme Engelliler Derneğinde de gönüllü olarak işitme ve konuşma engellilere yardımcı olduğunu söyleyen Özdemir, şunları kaydetti:

'Hem derneğin yönetimi hem de arkadaşların dışarıdaki iletişimleri konusunda elimden geldiğince yardımcı oluyorum. İşitme engelli bireyler kendilerini ifade edemedikleri zaman yanlarında onları anlatabilecek birilerini götürmek zorunda kalıyorlar. Sürekli ailelerinden biri de yanlarında olamadığı için gerekli durumlarda bana haber veriyorlar. Bir kuruma veya başka bir yere gittikleri zaman ben de onlarla gidip kendilerine yardımcı oluyorum.'

- 'Daha önce bize yardımcı olacak birini bulamıyorduk'

Zübeyir Özdemir'in kuzeni Lokman Özdemir de işaret diliyle yaptığı açıklamada, bu dili öğrenmek için ilkokul ve liseyi Diyarbakır'da okuduğunu, öğrendiklerini de kuzenine öğretmeye çalıştığını belirtti.

Zübeyir Özdemir'in işaret dilini en iyi şekilde öğrendiğini ve aldığı sertifikayla bunu ispatladığını aktaran Özdemir, 'Daha önce bir yere gittiğimizde bize yardımcı olabilecek ve bizi anlatabilecek birini bulamıyorduk. Bizi yalnız bırakmadığı için kendisine teşekkür ediyorum.'

İşitme ve konuşma engelli Muhammet Kurt da işaret diliyle, Zübeyir Özdemir'in kendisi gibi engelli arkadaşlarıyla diğer insanlar arasında bir 'iletişim köprüsü' olduğunu söyledi.

Kaynak: AA