İngiliz Sağlık Sistemi Veri Tabanına Yapılan Siber Saldırı

Sağlık sistemine bağlı 45 kuruluşun bilgisayar sistemlerini etkileyen siber saldırıda, ABD istihbarat servisinin siber silah cephaneliğinin kullanıldığı iddia edildi.

İngiltere’nin Ulusal Sağlık Sistemi’ne (NHS) bağlı 45 kuruluşun bilgisayar sistemlerini etkileyen siber saldırıda, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA) siber silah cephaneliğinden yararlanıldığı öne sürüldü.

İngiliz basınında yer alan iddiaya göre, NHS’ye bağlı onlarca hastane ve sağlık kuruluşu ile çok sayıda aile hekiminin bilgisayarını kilitleyerek açmak için kullanıcı başına 300 dolar fidye talep eden bilgisayar korsanları, saldırıda CIA’nın siber cephaneliğinde yer alan Microsoft işletim sistemlerindeki bir açıktan faydalandı.

Wikileaks, mart ayında CIA’nın gizli operasyonlarında kullandığı binlerce sayfalık siber silah arşivini yayımlamıştı.

- Sistemi normale döndürmek için çalışılıyor

İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd yaptığı açıklamada, siber güvenlik uzmanlarının NHS bilgisayar sistemlerini normale döndürmek için çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü söyledi.

İngiltere ve İskoçya’daki NHS sistemlerini etkileyen saldırının yaklaşık 100 ülkeyi etkileyen küresel bir saldırının parçası olduğunu belirten Rudd, olayda hastalara ait verilere ulaşıldığına dair kanıt bulunmadığını kaydetti.

Ülkenin geçen aylarda açılışı Kraliçe 2. Elizabeth tarafından yapılan Ulusal Siber Güvenlik Merkezinin Başkanı Ciaran Martin de kurumundaki uzmanların NHS’ye ait bilgisayar sistemlerindeki 'hayati hizmetleri' eski haline getirmek için ellerinden geleni yaptığını vurguladı.

Martin, üst düzey teknik nitelikleri ve kaynaklarının belirsizliği nedeniyle siber saldırıların nasıl geliştiğini, çalıştığını, neleri etkilediğini ve kim tarafından yapıldığını anlamanın zaman alabildiğini dile getirdi.

Kaynak: AA