Dünya İslami Gastronomi Birliği İstanbul'da Kuruldu

Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu Genel Başkanı Tufan: 'Birlik İslam ülkeleri şefleri arasında birlik beraberlik içinde kültürel bir sinerji oluşturmayı ve ülkeler arası yapılacak etkinlik ve ziyaretlerle bilgi akışının sağlanmasını amaçlıyor'.

Türkiye’den Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonunun (TAŞPAKON) önderliğinde bir araya gelen 18 İslam ülkesinin aşçılık dernek ve federasyon başkanları, Dünya İslami Gastronomi Birliğini kurdu.

Birlikten yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin 7 bölgesinde 7 federasyon ve 57 dernekle faaliyet gösteren, konusunda dünyanın en büyük aşçılık ve pastacılık mesleki sivil toplum kuruluşu ve tek konfederasyonu olan Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu TAŞPAKON’un önderliğinde bir araya gelen 18 İslam ülkesi birliği, Dünya İslami Gastronomi Birliğini (World Islamic Culinary Society-WICS) kurdu.

Dünya İslami Gastronomi Birliğinin kurucu ülkeleri Azerbaycan, Bangladeş, Bosna Hersek, Fas, Gambia, Kazakistan, Kırgızistan, Katar, Lübnan, Maldivler, Mısır, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Singapur, Tunus, Türkiye ve Ürdün'den oluştu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu Genel Başkanı Gökhan Tufan, Dünya İslami Gastronomi Birliğinin kuruluşu için birlik olarak inisiyatif aldıklarını belirterek, 'İslam devleti, dini İslam olan devletler ve nüfusu itibarıyla Müslümanların salt çoğunlukta yaşadığı 24 ülkeye resmi davet mektubu gönderdik. Bu davetimize 17 ülke olumlu cevap verdi. Bu ülkelerin aşçılık mesleki dernek ve federasyon başkanlarıyla İstanbul’da bir araya gelerek, Dünya İslami Gastronomi Birliğinin kuruluşunu resmiyete kavuşturduk.' ifadelerini kullandı.

Tufan, birliğin İslam ülkeleri şefleri arasında birlik beraberlik içinde kültürel bir sinerji oluşturmayı ve ülkeler arası yapılacak etkinlik ve ziyaretlerle bilgi akışının sağlanmasını amaçladığını kaydetti.

Birlik ayrıca, halen bünyesinde aşçılık üzerine dernek veya herhangi bir sivil toplum kuruluşu bulunmayan tahmini 29 Müslüman ülkede dernekleşmenin sağlanmasına öncülük edecek ve o ülkelerde aşçılık sanatının gelişimine katkıda bulunacak.

İslam Konferansı Örgütü (OIC) ile İslam ülkelerinde gastronomi turizminin gelişmesi için ortak projeler geliştirecek olan birlik, Dünya Helal Örgütü (WHC) iş birliğiyle aşçıların ve pastacıların helal gıda konusunda bilinçlenmesi için uluslararası düzeyde eğitim ve seminerler organize edecek.
Kaynak: AA