Çanakkale'deki FETÖ/PDY Soruşturmaları

Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Hikmet Turan, Fetullahçı Terör Örgütü ve Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapmasında, 15 Temmuz 2016'dan bu yana 530 kişinin tutuklandığını bildirdi.

Başsavcı Turan yazılı açıklamasında, 15 Temmuz 2016 tarihinden itibaren, söz konusu nedenlerle kadrolarındaki büyük azalmaya rağmen yapılan görevlendirmeler ve özverili çalışmalar neticesinde FETÖ/PDY üyelerine yönelik çok yönlü birden fazla soruşturma açıldığını belirtti.

'Soruşturma kapsamında, toplam 2 bin 754 kişi hakkında şüpheli sıfatı ile adli tahkikat yürütüldü, 530 şüpheli hakkında mevcut delil ve emareler nedeniyle tutuklama tedbirine başvuruldu, 230 soruşturma evrakı muktezaya bağlanarak iddianameye dönüştürüldü.' ifadelerine yer veren Turan, söz konusu soruşturmayla ilgili yargılamaların başlandığını bildirdi.

Çanakkale il merkezi ve ilçelerle birlikte toplam 292 soruşturma evrakının tutuklu ve tutuksuz şüphelileri hakkında soruşturmaların devam ettiğini aktaran Turan açıklmasında şunları kaydetti:

'Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen soruşturma evraklarında, il imamı, bölge sorumlusu, il sorumlu yardımcıları, büyük bölge talebe mesulleri, bölge üniversite mesulleri, bölge talebe mesulleri, küçük bölgecileri, bölge lise mesulleri, bölge ilköğretim mesulleri, KYK yurdu mesulleri, küçük bölgecileri, belletmenleri, ilçelerden sorumlu kadın imamları olmak üzere FETÖ/PDY yapılanmasında önemli rol oynayan şüphelilerin açık kimliklerine ulaşılmıştır.

Çanakkale ili kadın yapılanmasına ilişkin yürütmekte olduğumuz soruşturmada Bölge Lise Mesulü, Bölge İlkokul Mesulü, ev ablaları şeklinde yapılanma içerisinde olan 96 şüpheli hakkında soruşturma yapılmış olup, 43'ü tutuklu olmak üzere 58 şüphelisi hakkında kamu davası açılmıştır. 8 Mayıs tarihinde Çanakkale 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlayan ilk duruşma ile yargılanmalara devam edilmiştir.'

Turan, FETÖ/PDY yapılanması kapsamındaki soruşturmaların büyük bir gizlilik ve titizlikle sürdürüldüğünü, devam eden soruşturmalar sürecinde söz konusu terör örgütüne ilişkin uhdesinde belgesi, bilgisi olan vatandaşların bu delil ve emareleri Cumhuriyet Başsavcılığına ulaştıracaklarına olan inançlarının tam olduğuna vurgu yaptı.

Kaynak: AA