Bulgaristan'dan Özelleştirmeye Sıkı Takip

Bulgaristan Hükümeti, kamunun elinde kalan ve kazanç sağlayan işletmelerin özelleştirilmesinin yasaklarken, Başbakan Borisov tüm özelleştirme çalışmalarının soruşturulması talebinde bulundu.

SOFYA – Bulgaristan Hükümeti, kamu sektörünün elinde kalan ve kazanç sağlayan işletmelerin özelleştirilmesinin yasaklarken, Başbakan Boyko Borisov ülkede 1994 yılından bu yana yapılan tüm özelleştirme çalışmalarının soruşturulması talebinde bulundu.

Bulgaristan'da 4 Nisan’da kurulan yeni hükümetin, ekonomi alanında önerdiği önlemleri aktaran Ekonomi Bakanı Emil Karanikolov hazırlamak üzere olan bir yasa tasarısında özelleştirme çalışmalarının frenlenmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Süren tüm özelleştirme çalışmalarının durdurulacağını duyuran Karanikolov, bu alanda olası tüm faaliyetlerin ancak hükümetin önerisi ve parlamentonun onayı ile gerçekleşeceğini kaydetti.

Bakan Karanikolov, devletin, askeri sanayi gibi etkin faaliyet gösteren ve stratejik önem taşıyan işletmeleri sahipleneceğini de söyledi.

- Gelirlerin kaynakları araştırılabilecek

Başbakan Boyko Borisov, ülkede özelleştirmenin başladığı 1994'ten bu yana yapılan çalışmaların önemli bir kısmının toplumda endişe yarattığını belirtti.

Borisov, Milli Güvenlik Ajansı (DANS) ve İçişleri Bakanlığının hazırlamış olduğu kapsamlı bir raporu savcılık makamlarına yollayıp tüm özelleştirme çalışmalarının araştırılması talebinde bulunduğunu duyurdu.

DANS ile İçişleri Bakanlığının ortak çalışması sonucu hazırlanan para aklama girişimlerinin engellenmesine yönelik bir yasa tasarısında ise güvenlik kurumlarına, üst düzey bürokratların mali durumuna tam erişimin sağlanması öngörülüyor.

İçişleri Bakanlığının resmi internet sitesinde yayınlanan tasarıya göre, güvenlik servisleri devlet büyüklerinin gelirlerinin tüm kaynaklarını araştırabilecek.

Yasanın parlamentodan geçmesi durumunda; cumhurbaşkanı, milletvekilleri, başbakan, bakanlar, yargı organlarının tüm üyeleri, devlet işletmeleri müdürleri, belediye yöneticileri, büyükelçiler, yüksek rütbeli askerler, siyasi parti liderleri, Merkez Bankası Başkanı ve Sayıştay Başkanı gibi kişiler ve ailelerinin gelirleri mercek altına alınabilecek.
Kaynak: AA