Almanya'da Eyalet Meclisi Seçimi

Ülkede nüfusun en yoğun olduğu eyalet Kuzey Ren Vestfalya'da yarın yapılacak eyalet meclisi seçimi, genel seçim için prova niteliği taşıyor Seçimlere 10 Türk kökenli aday da katılıyor BİG Partisi Genel Başkanı Yıldız: 'Özel anlamda göçmenlerin toplumun en mağdur kesimi olması nedeniyle bunlar için öncelikli taleplerimiz var'.

BERLİN - Almanya’da yarın yapılacak Kuzey-Ren Vestfalya eyaleti meclis seçimi, 24 Eylül'de düzenlenecek genel seçim için prova niteliğinde değerlendiriliyor.

Alman nüfusunun en yoğun yaşadığı eyalette, yaklaşık 13,1 milyon seçmen yarın sandık başına gidecek. Bu nedenle eyaletteki seçimin, 24 Eylül’de yapılacak genel seçimden önce önemli ipuçları verebileceği belirtiliyor.

Toplam 31 partinin katıldığı seçimde, Hristiyan Demokrat Birlik Parti (CDU) Genel Başkan Yardımcısı Armin Laschet ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Yardımcısı Hannelore Kraft eyalette başbakan olmak için yarışıyor.

Kamuoyu anketleri, iki partinin oylarının başa baş gittiğini gösteriyor.

Eyalette 2010’dan beri Yeşiller Partisi ile koalisyon hükümetinde bulunan SPD, anketlerde yüzde 30-32,5 bandında görülürken, CDU'nun oylarının yüzde 30-31 olduğu tahmin ediliyor.

Anketlere göre Hür Demokrat Parti (FDP), Yeşiller Partisi, aşırı sağcı popülist “Almanya için Alternatif” (AfD) ve Sol Partinin de mecliste yer alması bekleniyor.

Bu seçimde de CDU’nun gerisinde kalması halinde SPD, Saarland ve Schleswig-Holstein eyalet meclisi seçimlerden sonra üçüncü darbeyi almış olacak.

Böylelikle SPD’de büyük umutlarla başbakan adayı olan eski Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'un büyük yara alacağı belirtiliyor.

Genel Başkanlığını Başbakan Angela Merkel’in yaptığı CDU ise üçüncü kez zaferle ayrılarak genel seçim için düzenlenecek kampanyaya daha umutlu bir şekilde girecek.

Öte yandan Almanya’da Türklerin de en yoğun yaşadığı eyalet olan Kuzey-Ren Vestfalya’da çok sayıda parti seçim listelerinde Türk kökenli adaylara yer verdi.

CDU’dan Serap Güler, SPD’den İbrahim Yeter, Serdar Yüksel, Volkan Baran ve Cem Timirci, Yeşiller’den Berivan Aymaz ve Ali Baş, Sol Partide Özlem Alev Demirel, Aslı Nau ve Ezgi Güyildar seçilme şansı yüksek olan adaylar arasında yer alıyor.

- BİG, seçime 7 farklı etnik kökenden 21 adayla giriyor

Seçimlere katılacak 31 parti arasında bulunan Almanya’nın ilk azınlık siyasi oluşumu Yenilik ve Adalet Partisi (BİG) Genel Başkanı Haluk Yıldız da AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçimlere 7 farklı etnik kökenden 21 adayla girdiklerini söyledi.

“Renkli bir kadromuz var. Hedefimiz 31 parti arasında 8 parti arasına girmek.” diyen Yıldız, Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinde 18 milyon nüfusun yüzde 25’ini göçmenlerin oluşturduğunu belirtti.

Göçmenlerin 3’te 1’inin de Türkler olduğuna işaret eden Yıldız, Alman partisi oldukları için genel bir siyaset yaptıklarını dile getirdi.

“Özel anlamda göçmenlerin toplumun en mağdur kesimi olması nedeniyle bunlar için öncelikli taleplerimiz var.” ifadesini kullanan Yıldız, bu talepleri, ana dil eğitiminin yaygınlaştırılması, din dersi, helal kesim, başörtüsü konusunun yasal zemine oturtulması şeklinde sıraladı.

Eğitimin daha kaliteli hale gelmesini istediklerine dikkati çeken Yıldız, muhafazakar parti olduklarından dolayı değerlerin korunmasını da istediklerini kaydetti.

Değerler ve kimlik konularının partinin ana teması olduğunu vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu:

“Okullarda farklı şeylerin empoze edilmesine karşıyız. Sadece Türk kimliği değil. Alman kimliği de erozyona uğruyor. Kültür ve gelenekler de önemli. Çoğunluk toplumu da geleneklerinden kopmak üzere. Bunu bizim korumamız lazım. İnsanlar ne kadar kendi kimliklerini, geçmişini bilirse, geleceğini de kendi belirler. Yoksa başkaları belirler. Bu azınlıklar için geçerli, aynı zamanda çoğulcu toplum için de geçerli. Dolayısıyla okuldaki derslerin daha nitelikli okutulması lazım.”

Yıldız, seçim programında gençlerin siyasete daha duyarlı olması, eyaletin ekonomik alanda daha da gelişmesi ve ayrımcılığa ilişkin öneriler yer aldığını anlattı.

Halkın sandığa gitmesi yönünde çağrıda bulunan Yıldız, “Muhakkak seçimlere gidin. Oyunuzu kullanın çünkü oyunuz kadar ciddiye alınırsınız.” dedi.

Oy vermeden önce partilerin tüzüğüne, programına ve adayların yapısına dikkat edilmesi çağrısı yapan Yıldız, “Ona göre seçim yapın. Gücümüz ortaya çıksın. Özellikle göçmenlere, Müslümanlara, Türklere yapılan son senelerin ayrımcılığının sandıkta hesabını soralım diyoruz.” ifadesini kullandı.

Partisi için oy isteyen Yıldız, “Artık siyasi teslimiyet değil, siyasi temsiliyet, rehavet değil, hareket, ayrımcılık veya ötekileştirmek değil, birlik ve beraberlik. Bu üç mesajı halkımızla paylaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

Kaynak: AA