AİBPA Genel Kurulu Kapanış Toplantısı

TBMM Başkanı Kahraman ve beraberindeki parlamento heyeti, Akdeniz İçin Birlik Parlamenter Asamblesi (AİBPA) Genel Kurulu’nun kapanış oturumuna katıldı ve aile fotoğrafı çektirdi Kahraman: 'Yoğun ekonomik aktivite ve kıyılarda artan yerleşim bir yandan bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunurken, öte yandan Akdeniz habitatı üzerinde baskı yaratmaktadır' Ercoşkun: 'Hollanda'da bir bakanımızın gözaltına alınmaya çalışılması ortak değerlerle bağdaşmamaktadır ve bu değerlere karşı önemli ve kötü bir durum oluşturdu'.

ROMA – TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve beraberindeki parlamento heyeti, Akdeniz İçin Birlik Parlamenter Asamblesi (AİBPA) Genel Kurulu’nun kapanış oturumuna katıldı ve aile fotoğrafı çektirdi.

Türkiye'yi Kahraman'ın temsil ettiği, İtalya'nın ev sahipliğinde Temsilciler Meclisi Genel Kurul Salonunda düzenlenen AİBPA Genel Kurul oturumu, Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini, Senato Başkanı Petro Grasso, üye ülkelerin temsilcileri ve Avrupa Birliği yetkililerinin katılımıyla açıldı.

Oturumun başında aile fotoğrafı çektirildi ve ardından konuşmalara geçildi.

Kahraman, genel kurulda yaptığı konuşmada, Akdenizin tarihin başlangıcından bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirterek, 'Bu medeniyetler sayesinde Akdeniz, evrensel kültürün temelini oluşturan bir havza ve uygarlığın beşiği olmuştur. Akdeniz havzası ülkeleri ile AB ülkelerinin tümünün ortak 'Mare Nostrum'unu oluşturmak temel meselemiz olmalıdır.' dedi.

Her bir Akdeniz ülkesinin Akdeniz’e 'bizim ortak kültür ve dostluk denizimiz' diyebilmesi gerektiğini ve 'bunun olmazsa olmaz koşulunun hoşgörü olduğunu' vurgulayan Kahraman, şöyle devam etti:

'2015 Eylül ayında kabul ettiğimiz '2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'yle yeni bir küresel kalkınma çerçevesinin de parametrelerini belirledik. Bu kapsamda, çevrenin korunmasının, ekonomik büyüme ve sosyal gelişmeyle birlikte sürdürülebilir kalkınmanın üç önemli boyutundan biri olduğunu teyit ettik. Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılması, her üç boyut arasında denge gözetilmesini ve bunların birbirini tamamlayan bir bütün olarak değerlendirilmesini zorunlu kılmaktadır.

Ekonomik kalkınmamızı çevreye zarar vermek pahasına gerçekleştiremeyiz. Çevrenin korunmasının, ekonomik ve sosyal kalkınmada öncelikle göz önüne alınmasının gerekliliğini Akdenize kıyıdaş ülkeler olarak gayet iyi biliyoruz. Geçmişten günümüze Akdeniz dünyası birçok fikre, yeniliğe, savaşa, isyana sahne olmuş; günümüzde de bir taraftan dünya gündemini oluşturan olaylara tanıklık etmektedir. Bunun yanı sıra, Akdeniz havzası doğal güzellikleri ve tarihi zenginliği sayesinde dünyanın turizm merkezi ve sahip olduğu iklim ve bereketli topraklar sayesinde de yine dünyanın tarım merkezi konumundadır.'

Akdenizin dünya deniz ticareti ve turizminin üçte birine ev sahipliği yaptığına dikkati çeken İsmail Kahraman, 'Bu yoğun ekonomik aktivite ve kıyılarda artan yerleşim bir yandan bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunurken, öte yandan Akdeniz habitatı üzerinde baskı yaratmaktadır. Küresel ısınma bu sorunları daha da ağırlaştırmaktadır.' diye konuştu.

-'Çifte standartlı uygulamalara karşıyız'

Akdeniz İçin Birlik Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun da genel kurulda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 15 Temmuz hain darbe girişimiyle karşı karşıya kaldığını ve bütün bir Türk toplumu olarak bu darbe girişimine karşı durarak akamete uğratıldığını söyledi.

Ercoşkun, Meclis'teki dört siyasi partinin milletvekilleri olarak bu hadisenin boyutlarını üye ülkelerdeki meslektaşlarına anlattıklarını anımsattı.

Türkiye'de önemli ir anayasa değişikliği için referandum yapıldığına dikkati çeken Ercoşkun, 'Avrupa ülkelerindeki çifte standartlı uygulamalara karşı olduğumuz ifade etmek istiyorum.' dedi.

-'Türk milletinde hayal kırıklığı oluşturdu'

Türk milletvekillerinin Avrupa'daki siyasi faaliyetlerinin engellenmesinin AB'nin ifade özgürlüğü kriterleriyle bağdaşmadığını vurgulayan Ercoşkun, 'Bunu anlamak mümkün değil. Hollanda'da bir bakanımızın gözaltına alınmaya çalışılması ortak değerlerle bağdaşmamaktadır ve bu değerlere karşı önemli ve kötü bir durum oluşturdu. Bu durum, Türk milletinde hayal kırıklığı oluşturdu.' değerlendirmesinde bulundu.

Anayasa değişikliğinin çok yüksek bir katılımla yapıldığının altını çizen Ercoşkun, Türk milletinin onayıyla 2019'dan itibaren Türkiye'nin başkanlık sistemiyle yönetileceğini idile getirdi.

Ercoşkun, Suriye ve Irak'taki terör faaliyetlerinin hem Türkiye'yi hem Avrupa'yı olumsuz etkilediğini ve sıkıntıya soktuğunu belirterek, bazı terör örgütlerine karşı mücadele görüntüsü altında başka terör örgütlerine destek verilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Ercoşkun, 'Terör terördür. Bir terör örgütüyle bir başka terör örgütü eliyle mücadele edilmez.' ifadesini kullandı.

Türkiye'nin PKK ve DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı olduğunu ve bunlarla mücadele ettiğini belirten Ercoşkun, özellikle Suriye'de YPG, PYD gibi terör örgütlerinin desteklenmesinin ise anlaşılamaz olduğunu vurgulayarak, 'Türkiye'nin bunu kabul etmesi mümkün değil' dedi.

-Yeni dönem başkanlığı Mısır'a geçti

Toplantıya Meclis Başkanı İsmail Kahraman ve Akdeniz İçin Birlik Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun’un yanı sıra AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, milletvekilleri ve Meclis bürokratları iştirak etti.

Kapanış oturumunda İtalya’nın dönem başkanlığı sona erdi ve Mısır, AİBPA'nın yeni dönem başkanı oldu.

Kaynak: AA