Yunan Piyasalarına Anlaşma Dopingi

Yunanistan ve kreditörleri arasındaki uzlaşmanın etkisiyle Atina Borsası, 26 yıl sonra ilk kez 13 seans üst üste yükselişle kapandı Yunan 10 yıllık devlet tahvil getirileri son 5 yıldaki en düşük seviyesini gördü.

FURKAN NACİ TOP - Yunanistan ve kreditörleri arasındaki ön anlaşmanın sağlanarak aylar süren uzlaşmazlığın sona ermesi, ülkede piyasalara olumlu yansıdı.

Kurtarma paketi programı kapsamında yeni kredi diliminin yolunu açan anlaşmanın ardından Atina Genel Endeksi (ATHEX) hızlı yükselişini sürdürürken, devlet tahvillerindeki faiz oranları son yılların en düşük seviyesine geriledi.

Atina Borsası, üst üste 13 seansı yükselişle kapatarak 1991 yılından bu yana görülmemiş bir ralli yaşadı. Endeks dün günü yüzde 0,66'lık yükselişle 797,16 puanda tamamladı.

Endekste son 13 seansta toplam yüzde 18,7 yükseliş görüldü. Böylece borsa, ülkenin kreditörleriyle yaşadığı kriz sonrası iflasın eşiğine geldiği 2015 yazındaki seviyesine yeniden yükselmiş oldu.

- 2 yıllık tahvil getirileri şubat ayından bu yana yarı yarıya azalma gösterdi

10 yıllık Yunan devlet tahvili getirileri ise yüzde 5,65 seviyesine gerileyerek son 5 yıldaki en düşük seviyelerini gördü. 2 yıllık tahvil getirileri ise bu yılın şubat ayından bu yana yarı yarıya azalma gösterdi.

Yunanistan hükümeti ve kreditörlerin temsilcileri, 2 Mayıs'ta, ikinci gözden geçirme süreci kapsamındaki reform paketi üzerinde anlaşma sağlamıştı.

Anlaşmaya göre, Yunanistan, daha fazla 'kemer sıkma' önlemini uygulamaya koyacak. Önlemlerle, kurtarma paketi memorandumu sonrası 2019'da emeklilik maaşlarında kesintiler ve 2020'de gelir vergisine ilişkin tedbirlerle toplam 3,6 milyar avroluk ek tasarruf sağlanması hedefleniyor.

Yunanistan hükümeti, 18 Mayıs'ta ek kemer sıkma önlemlerini içeren torba yasayı meclisten geçirmeyi planlıyor. Bu durumda, 22 Mayıs'ta Brüksel'deki Avro Grubu toplantısında yeni kredi diliminin onaylanması bekleniyor.

Yunanistan'ın temmuz ayında kreditörlere 7 milyar avroluk borç geri ödemesi bulunuyor.

Yunan tarafının talep ettiği, orta vadede ülkenin 315 milyar avroyu bulan kamu borcunun hafifletilmesi konusunda ise bir anlaşma sağlanabilmiş değil.

Kaynak: AA